Măsuri de precauţie împotriva pestei porcine. Gorjul ocupă locul al doilea

Gorjul se află pe locul al doilea, pe ţară, în ceea ce priveşte numărul de focare de pestă porcină.

 În acest context, au apărut şi câteva teorii conform cărora boala este una fictivă şi că reprezintă o strategie pentru a ne baza pe comerţul extern. Sorin Ştefănescu, directorul DSVSA Gorj, precizează: „Există tot felul de teorii, lansate în spaţiul public. Nu cred în aceste teorii, din păcate această boală există. Avem nouă focare active în prezent. Pentru a demonata aceste conspiraţii, vă menţionez că la nivelul judeţului Gorj nu există ferme destinate creşterii suinelor. Creşterea porcului se realizează în exploataţii non-profesionale. În aceste exploataţii non-profesionale este foarte greu sa impui reguli, reguli care în mod normal se respectă cu stricteţe în ferme. Nerespectându-se aceste reguli, boala este mult mai uşor de contactat”.

De asemenea, Sorin Ştefănescu, a menţionat, într-o emisiune televizată, câteva măsuri de precauţie de care trebuie să ţină cont cei care cresc sau doresc să crească un porc în gospodărie: „Ce aş vrea să le transmit celor care ne privesc este faptul că nu trebuie să vadă medicul veterinar ca pe un duşman. Când cineva vrea să-şi crească un porc, trebuie să meargă la medicul veterinar să-i creeze un cod de exploataţie. Apoi acel porc trebuie să provină dintr-o sursă sigură. Trebuie anunţat medicul veterinar de intenţia de a cumpăra un porc. Medicul veterinar va lua legătura cu omologul său din localitatea din care se doreşte a se cumpăra animalul şi se va întocmi un formular, care să garanteze că în exploataţia respectivă nu există riscuri. Mijlocul de transport trebuie să fie dezinfectat, pentru că se poate contamina de acolo. Coteţul porcului trebuie să fie curat. De asemenea, animalul se poate contamina prin hrănirea lui cu resturi menajere. Aş vrea să cred că nu mai există această practică. Animalul trebuie hrănit cu furaje”.

Pe lângă pesta porcina, un adevărat motiv de îngrijorare îl reprezintă trichineloza. Urmează perioada sărbătorilor de iarnă, perioadă în care vor fi sacrificate multe animale. Directorul DSVSA îi îndeamnă pe toţi cetăţenii să realizeze analizele de rigoare, înainte de a consuma carnea de porc: „Mare atenţie. Ne putem alege cu o suferinţă pe ani întregi”.

În perioada octombrie-decembrie, se derulează campania de vaccinare împotriva rabiei. Posesorii animalelor de companie( câine, pisică) sunt aşteptaţi în cabinetele veterinare pentru a le vaccina: „Muşcătura unui animal contaminat este extrem de periculoasă. Acest virus se multiplică în organism şi dă nişte stări groaznice”, a adăugat Sorin Ştefănescu.

Vizualizări: 773

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: