Medici specialiști din București efectuează, gratuit, screeninguri cardiovasculare, pe 1 Decembrie

Digi 24 lansează, în județul Gorj, un studiu național privind cuantificarea riscului la evenimente cardiovasculare și evaluarea calității somnului, în cadrul campaniei de donare de sânge “Avem același sânge”. Gorjenii care vor merge să doneze sânge, pe 1 Decembrie, la Runcu, vor face, gratuit, și un screening cardiac, de către specialiști din București.

Conform medicului cardiolog, Ștefan Busnatu, 60% din decesele din Romțnia sunt cauzate de bolile cardiovasculare.

“În România, bolile cardiovasculare reprezintă aproximativ 60% din totalul deceselor anuale, două treimi din acestea fiind cauzate de infarctul de miocard și de accidentul vascular cerebral. Prin această campanie de screening ne propunem să evaluăm riscul cardiovascular al persoanelor care vor dona sânge, pentru a le avertiza în cazul în care sunt necesare măsuri de corecție a stilului de viață și pentru a le reduce riscul de evenimente cardiovasculare sau alte eventuale investigații medicale. Toți donatorii vor fi informați cu privire la riscul lor în urma analizării chestionarelor colectate și vor primi recomandări specifice pentru o sănătate cardiovasculară mai bună”, spune Dr. Ștefan Busnatu - medic cardiolog, Prodecan Facultatea de Medicină, U.M.F. “Carol Davila” din București.

Viorel Jinga, rectorul UMF “Carol Davila”, explică faptul că aceste screeninguri cardiace vor determina dacă pacientul are sau este în risc de boală cardiovasculară.

 “UMF Carol Davila s-a alăturat campaniei Digi24 “Avem același sânge”pentru că susținem importanța  providențială a donării de sânge pentru salvarea de vieți. Considerăm că împreună putem face un bine pentru societate. Ne propunem ca în campania de donare să realizăm și o acțiune colaterală de screening a riscului de evenimente cardiovasculare și evaluare a calității somnului în rândul donatorilor. Screeningurile cardiace reprezintă un instrument util în special pentru persoanele cu anumiți factori de risc precum hipertensiunea arterială, colesterol crescut sau fumat, aceștia fiind factori-cheie de risc pentru bolile de inimă. Sper ca, împreună cu studenții noștri și studenții celorlalte centre universitare care se vor implica în acțiune, să atragem cât mai mulți donatori de sânge. Acest gest poate salva vieți și totodată, utilizând instrumentul de evaluare, dorim să identificăm persoanele la risc crescut de boală cardiovasculară, pentru că așa putem să le avertizăm asupra pericolelor la care se expun pentru a lua măsuri din timp, înainte de a dezvolta o patologie cardiovasculară”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF “Carol Davila”.

Vizualizări: 1,103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: