Cum şi când se face altoirea pomilor fructiferi
Altoirea pomilor fructiferi se face începând cu sfârșitul lunii martie până la mijlocul lunii mai. Metoda de altoire aleasă depinde însă de condițiile metoeo din zona dumneavoastră şi se face mai târziu în zonele mai reci.
Altoirea pomilor este procedura prin care se îmbină, în mod artificial, porțiuni dintr-o plantă cu o altă plantă, de specie inferioară, pentru ca aceasta din urmă să preia calităţile celei dintâi. Aceasta este una dintre cele mai importante lucrări realizate într-o livadă de pomi fructiferi. Principalul scop al altoirii este înmulțirea vegetativă a pomilor, dar portaltoiul aduce și alte beneficii, cum ar fi creșterea rezistenței plantei la boli sau la secetă și înghet.
Există mai multe tehnici folosite pentru altoire:
1.Altoirea în despicătură este una dintre cele mai simple metode și cea mai frecvent utilizată, având avantajul că poate fi realizată oricând în sezonul de primăvară, de la sfârșitul lunii februarie, până la finalul lui aprilie. Altoirea în despicătură asigură recuperarea pomilor cu valoare biologică scăzută și permite altoirea mai multor soiuri de pomi fructiferi, pornind de la unul și acelasi pom.
2.Altoirea în T cu mugure dormind numită și altoire prin oculație, această metodă este eficientă, rapidă și, la fel ca altoirea prin despicătură, reprezintă o alegere des întâlnită. Ea se realizează în plin sezon vegetativ, similar metodei mai sus amintite, tăietura în scoarța portaltoiului realizându-se de această dată în forma literei T.
3.Altoirea sub coajă, în formă de L care presupune tăierea (nu despicarea) altoiului și a portaltoiului într-un stil similar, în oglindă, în așa fel încât acestea să poată fi prinse împreună. La final, pentru sigilarea rănilor, grefa astfel creată este acoperită cu bandă adezivă și cu o bucată de pânză curată sau cu ceară pentru altoi.
4.Altoirea sub scoarță este una dintre cele mai simple metode de înmulțire vegetativă, întregul procedeu plecând de la realizarea unei grefe în scoarța pomilor.
Reușita procesului de altoire depinde în mare măsură și de folosirea uneltelor potrivite. Veţi avea nevoie de foarfeci, cuțite sau bricege pentru altoire și de bandă sau mastic cicatrizant pentru pomi. Rănile arborilor pot fi cicatrizate și cu ajutorul unui unguent de protecție pentru copaci, care ține la distanță agenții patogeni și ciupercile.