„Lotul Ciobotărică”, din nou în faţa instanţei
Cei trei şefi din Complexul Energetic Oltenia condamnaţi la închisoare cu suspendare la sfârşitul anului trecut vor trebui să apară din nou în faţa magistraţilor în cadrul aceluiaşi dosar.
Fostul director general Laurenţiu Ciobotărică, şeful Diviziei Miniere – Daniel Antonie, şi şefa juriştilor din companie, Dorina Jianu, sunt aşteptaţi la mijlocul lunii februarie să se prezinte la Curtea de Apel Craiova, acolo unde magistraţii vor judeca apelurile formulate de aceştia la sentinţa pronunţată de Tribunalul Gorj. Şi procurorii DNA au contestat sentinţa de la Târgu Jiu, aceştia încercând să obţină o condamnare mai mare pentru cei trei, primul termen în proces fiind programat pentru 15 februarie.
Fiecare din cei trei inculpaţi a primit câte o condamnare de câte 3 ani închisoare, executarea fiind înlocuită cu un termen de supraveghere tot de 3 ani. În această perioadă, şefii din CEO trebuie să fie permanent la dispoziţia organelor judiciare şi, de asemenea, au obligaţia să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Instanţa de la Târgu Jiu a mai dispus şi ca toţi cei trei inculpaţi să despăgubească CEO cu cei aproape 160.000 de lei pe care i-au dat lui Aurel Medinţu drept plăţi compensatorii pentru a-l convinge să plece din funcţia de şef al Diviziei Energetice. Banii au fost acordaţi însă ilegal pentru că Medinţu nu mai avea contract individual de muncă la CEO, iar ca membru al Directoratului nu putea să primească plăţi compensatorii aprobate de colegii săi din Directorat, adică de Ciobotărică şi Antonie, aşa cum s-a şi întâmplat.
„O justificare a plăţilor compensatorii acordate în data de 22.12.2013 lui Medinţu Aurel de către Directorat, pe încetarea unui contract individual de muncă care, conform legii, era încetat din data de 05.05.2013 iar, conform actelor semnate de Ciobotărică Laurenţiu, a încetat la data de 28.12.2015, şi pe dispoziţiile unui contract colectiv de muncă la nivel de unitate inaplicabil în lipsa contractului individual de muncă, nu face decât să evidenţieze o dată în plus că plăţile compensatorii au fost acordate în mod nelegal şi că inculpaţii au fost de rea credinţă. În concluzie, în data de 22.12.2015 Directoratul CEO SA a aprobat plăţi compensatorii faţă de Medinţu Aurel în baza unui Acord de încetare a contractului de mandat al acestuia, Acord care nu exista la acea dată, iar ulterior Ciobotărică Laurenţiu şi Jianu Dorina au susţinut că au acordat aceste plăţi compensatorii faţă de Medinţu Aurel în baza contractului individual de muncă, contract care de asemenea nu exista la acea dată, Medinţu nemaiavând calitatea de salariat al CEO SA, pe cale de consecinţă fiind inaplicabil şi contractul colectiv de muncă”, se arată în decizia Tribunalului Gorj.