Cum să alegi varza perfectă pentru pus la murat!
Varza murată este un ingredient cheie de care depinde gustul unui preparat tradițional, ce nu lipsește de pe mesele românilor de Crăciun. Pentru a putea face sarmale cât mai bune trebuie să știți cum să alegeți varza pentru murat.
Varza este ingredientul vedetă al unui preparat tradițional, sarmalele, care nu lipsesc de pe masa oricărui român.
Practic, varza murată este elementul care face diferența dintre succes și eșec.
Varza românească este destul de ușor de identificat pe tarabele din piață sau pe rafturile din magazine. Aceasta are foaia mai subțire decât alte soiuri, fiind ideală pentru împachetat sarmale, și este ușor străvezie. În plus, este mai mică, cam de dimensiunea unei mingi de handbal.
Un alt truc ce te ajută să obții cea mai bună varză murată este să o ții afară în jur de două săptămâni înainte de a o pune în butoi pentru a se frăgezi.
Butoiul este și el important și sunt recomandate cele făcute din lemn de stejar, nu cele din plastic.
Dacă vrei să pui varză la murat, vei avea nevoie de:
între 20 și 25 de verze, potrivite ca mărime
20 crengi de mărar uscat
10 rădăcini de hrean
10 legături de cimbru uscat
patru sau cinci pumni boabe de porumb sau un știulete
un kilogram și jumătate de sare grunjoasă
un pahar de piper boabe
trei sau patru gutui galbene.