Localnici revoltați pe nămolul de la poartă: Ca în Evul Mediu stăm aici!

Sute de localnici din comuna gorjeană Bolboși sunt revoltați că asfaltul nu a mai ajuns și la porțile lor. Oamenii se plâng că drumurile din aproape toate satele sunt impracticabile mai ales în această perioadă. În fața nemulțumirilor oamenilor, autoritățile arată cu degetul spre Consiliul Județean Gorj și susțin că nu au mai primit de ani buni fonduri pentru reabilitarea drumurilor din comună.

În Bolboși, ar fi nevoie de asfalt pe mai bine de 20 de kilometri de drum comunal. În aproape toate satele, oamenii sunt nevoiți să meargă pe drumuri de pământ, pline de gropi. „La noi, ca în Evul Mediu! Ducem copiii la școală în brațe, le dăm cizme de cauciuc. Când ajungem la poarta școlii, îi schimbăm, le dăm ghete și apoi, la prânz, la fel. E un chin pentru noi, dar și pentru bieții copii. Am tot mers la primărie, am tot întrebat când ne va face drumul, dar ni s-a spus că nu sunt bani”, a spus un localnic. „Am înțeles că se va face un protest la Consiliul Județean, la Târgu Jiu. Vom merge și noi și toți vecinii noștri. În 2020, nu e admisibil să mergi prin așa noroaie. La noi, e dezastru. Rămânem împotmoliți cu mașinile în nămol, iar iarna e și mai greu”, a mai spus un alt localnic.

În localitatea vecină, la Negomir, au fost asfaltate în ultimii ani și drumurile de tarla, spre supărarea primarului din Bolboși. „E un drum comunal care face legătura cu localitatea Negomir. Are 1.520 de metri și e impracticabil la ora actuală. Nu se poate merge nici pe jos. Nu se poate numi un drum comunal. A fost făcut un proiect  în 2013. A fost depus pe PNDL în 2017. Am primit vestea proastă că e eligibil proiectul, dar nu se poate finanța. De ani buni, am primit zero lei de la Consiliul Județean Gorj. Nu se mai poate continua așa!”, a spus Gheorghe Bilea.

În acest an, ca și în anii trecuți, comuna Bolboși nu a mai primit fonduri de la Consiliul Județean. Gheorghe Bilea acuză că toate fondurile sunt direcționate pe criterii politice în teritoriu: „Altădată, pe mandatul domnului Călinoiu, se mai alocau puțini bani, dar mai puteam băga câte o mașină de piatră și prin aceste gropi ca să mai putem întreține și drumurile. Soluția nu e cu piatră, ci cu asfalt. În partea cu Negomir, e asfalt până la granița cu noi. Nu s-a mai continuat. Nu știu ce a fost, politică sau nepăsare. În comuna vecină, au alocat bani și aloci proiecte pe program guvernamental de și-au asfaltat și drumurile de tarla și au ajuns în culme, dar comuna Bolboși, din 1990 a fost neglijată”.

„Este o discuție de campanie!”

Replica lui Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, nu s-a lăsat așteptată. Acesta a transmis că împărțirea banilor nu a fost politică. „Principiul care a stat la baza acestor alocări de sume a ținut de contractele cu finanțare europeană nerambursabilă și contractele cu finanțare națională. Am avut în vedere și sumele alocate anii anteriori unităților administartiv-teritoriale din județul Gorj. Toată această discuție a fost o dispută politică. Guvernele nu au pus în dificultate vreun UAT din județul Gorj. Dacă vor fi rectificări pe parcursul anului, primăriile care au nevoie de bani, dacă execută toate contractele avute în vedere și propuse în acest an, vor fi asigurate financiar. Nu este o împărțire politică în ce privește aceste cofinanțări. Este o discuție de campanie, ne așteptam la acest lucru”, a declarat Cosmin Popescu.

În plus, i-a transmis primarului din Bolboși să caute finanțări europene pentru reabilitarea drumurilor. „Domnul primar ar trebui să le spună cetățenilor câte proiecte europene a avut, câte proiecte prin PNDL a avut. Știu că Guvernul nostru i-au alocat proiecte pentru extinderea unei școli și a unui pod, dar ar trebui să spună și câte proiecte a accesat pentru comunitatea pe care o conduce”, a mai declarat șeful CJ Gorj.

Gheorghe Bilea s-a plâns că nu poate accesa bani europeni pentru că ar obține prea puține puncte pentru că localitatea este departe de un drum european ori național, fapt care i-ar fi adus un punctaj mai bun și șanse mai mari să prindă fonduri europene.

Vizualizări: 6,808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: