Lipii făcute acasă din aluat cu chefir
O reţetă de lipii făcute în casă, cu aluat pe bază de chefir, este binevenită pentru micul dejun. Este vorba de mici turte cu brânză sărată și ceapă verde care se prepară rapid dimineaţa.
Aluatul pentru aceste turte este făcut pe bază de făină, chefir şi brânză.
Ingrediente:
Jumătate linguriță sare
Jumătate linguriță bicarbonat de sodiu
250 ml chefir
250 g brânză de vaci
350 g făină
1 legătură ceapă verde
30-40 g unt
Mod de preparare:
Punem chefirul într-un bol, adăugăm sarea, bicarbonatul și amestecăm. Încorporăm treptat făina cernută, amestecând la început cu lingura după care frământând aluatul pe suprafața de lucru.
Transferăm aluatul într-o pungă și lăsăm deoparte pentru 15 minute. Între timp tocăm mărunt ceapa verde. O adăugăm peste brânză, punem și sare și amestecăm. Formăm 6 bile și le punem pe o farfurie.
Punem aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină. Împărțim în 6 bile egale pe care le acoperim cu un prosop curat de bucătărie. Luăm prima bilă, întindem, punem umplutura la mijloc și lipim bine marginile, trăgându-le în sus peste umplutură. Întindem și formăm turta.
Procedăm la fel cu aluatul rămas și umplutura rămasă. Prăjim turtele într-o tigaie uscată încinsă până se rumenesc frumos pe ambele părți. Le scoatem pe o farfurie și le ungem imediat cu unt, suprapunându-le.