Chifteluțe de vinete pentru perioada de post
Pentru cei care iubesc vinetele, această reţetă poate fi preparată şi în afara perioadei de post. Fiind o reţetă de post chifteluţele de vinete sunt bune de preparat şi de către vegetarieni/ vegani. Celiacii pot folosi făină de soia în locul făinii de grâu.
Chifteluţele de vinete pot fi şi un aperitiv pentru orice petrecere cu servire la bufet.
Ingrediente:
1 vânată coaptă-n foc/grătar/aragaz
1 ceapă de mărime medie
1 linguriţă boia de ardei iute (opțional, dar indicat)
1 linguriţă usturoi praf/deshidratat
1 linguriță piper negru
2 linguri de fulgi de ovăz sau pesmet (pentru a absoarbe umiditatea)
3-4 linguri făină de grâu
1-2 căni de ulei de floarea soarelui pentru prăjit (se pot face și la cuptor)
1 linguriţă sare (după gust)
Mod de preparare: Se coace vânăta (cu tot cu coajă la cuptor), apoi curăţă şi ceapa şi taie-o mărunt. Când s-a răcit, curăță şi vânăta de coajă și taie-o cu un cuțit.
Pune într-un castron mare şi adaugă ceapa tăiată mărunt. Adaugă şi celelalte ingrediente (făina, mirodeniile, ceapa, sarea, pesmetul) amestecă foarte bine şi vezi dacă se leagă şi se pot modela. Dacă nu se modelează, mai adaugă făină de grâu sau soia până se leagă.
Celiacii pot elimina fulgii de ovăz și făina, o pot înlocui cu făină de soia/năut.
Modelează ce forme vrei chifteluţele, rotunde mici sau plate. Le prăjești în ulei pe toate părţile, vreme de 4 – 5 minute, sau le poți băga la cuptor, acolo necesitând mai mult timp de gătire.