Tocăniță de cartofi mănăstirească, de post
Pentru perioada de post o reţetă potrivită şi nu foarte greu de preparat este cea de tocăniţă mănăstirească. Este o tocăniță de cartofi, de post, şi se poate prepara cu sau fără ulei.
Legumele sunt ingredientele de bază pentru această tocăniţă, pe lângă catrofi având nevoie de ceapă, ardei, ţelină şi morcov.
Ingrediente:
5-6 cartofi mari
2 cepe medii
2 linguri pastă de tomate
2 ardei capia
țelină, o felie
un morcov
mărar și pătrunjel, câte o legătură
2-3 linguri de ulei, depinde cum țineți postul
condimente, după preferință: cimbru, o frunză de dafin, tarhon, piper și sare, un pic de boia de ardei dulce.
Mod de preparare: Cartofii, morcovul, țelina și ceapa se spălă bine, se curăță, apoi se taie cubulețe și se pun toate legumele într-o oală, alături de ardeiul roșu tăiat tot cubulețe, se acoperă cu apă și se pun la fiert.
După aproximativ 40 de minute, se adaugă condimentele și bulionul, două linguri, iar pe deasupra presărați pătrunjelul și mărarul, ambele tocate mărunt.
Pentru cei care doresc să pună în mâncare și ulei, legumele se călesc mai întâi în ulei, apoi se toarnă apă deasupra și se continuă rețeta la fel.