Liderii sindicali din minerit intră în greva foamei

Doi lideri sindicali au anunţat că, mâine, 21 mai, vor intra în greva foamei. Ei vor protesta în acest mod în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia, având o serie de nemulţumiri faţă de măsurile luate de directorul general executiv Laurenţiu Ciurel şi echipa sa. Cei doi lideri sunt Marin Golea, liderul Sindicatului Minerul Rovinari, şi Petre Bejinaru, secretar la acelaşi sindicat. Ei vor sta în greva foamei pe termen nelimitat.

Marin Golea, preşedintele Sindicatului Minerul Rovinari-Pinoasa, a informat, ieri, conducerea CE Oltenia că va intra în greva foamei alături de alţi lideri sindicali, principalul motiv fiind presiunile făcute asupra salariaţilor. Liderul sindical Petre Bejinaru, de la Benzi Magistrale, spune că presiuni se fac şi asupra lui şi familiei sale. „Este o stare de teroare în acest complex“, a spus Bejinaru.

Liderii spun că sunt presiuni exercitate asupra salariaţilor, membri de sindicat la organizaţiile afiliate la Federaţia Naţională Mine Energie, pentru a trece la sindicatele ce au părăsit federaţia. Un alt motiv pentru care intră în greva foamei ar fi „lipsa consultării privind redistribuirea salariaţilor care se face prin impunere, fără acceptul angajaţilor pentru schimbarea locului de muncă şi a profesiei“, dar şi tergiversarea începerii negocierilor pentru actul adiţional pentru 2014. Conducerea CE Oltenia nu vrea să negocieze actul adiţional până la aprobarea bugetului de către Guvern. Acesta a trecut deja de votul Adunării Generale a Acţionarilor, însă până acum nu se cunosc detalii despre prognozele echipei lui Laurenţiu Ciurel pe 2014.

Pericol de accidentare în cariere

Liderul sindical Marin Golea spune că pe 21 mai, la ora 7 dimineaţa, va fi în faţa sediului CE Oltenia. Am încercat toate formele posibile de dialog şi nu am reuşit. Apelăm acum şi la această formulă pentru că sperăm să stopăm abuzurile făcute cu ultimele reorganizări ale administraţiei şi să renunţe la presiunile asupra salariaţilor“, a declarat Marin Golea, care a precizat că a informat şi Crucea Roşie.  De asemenea, o mare problemă ridicată de sindicalişti se referă la pericolul din exploatări, unde, pentru că nu s-au mai făcut exproprieri nu se mai respectă unghiurile de taluz, existând posibilitatea accidentelor de muncă.

Liderii reclamă şi faptul că salariaţii abia îşi mai pot face treaba în carieră. Benzile de transport nu mai sunt sigure deoarece covoarele de cauciuc sunt sparte sau uzate, iar lipsa pieselor de schimb a devenit un lucru obişnuit.

Sindicaliştii mai spun că administraţia nu respectă deciziile judecătoreşti, nu a acordat conform contractului colectiv de muncă prima de vacanţă, cotele de energie şi cărbune, sporul de tură şi nici nu au fost indexate salariile în 2013 şi 2014.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: