Licitație pentru un celebru conac boieresc din Gorj

Consiliul Județean Gorj face un demers important pentru reabilitarea unui impunător conac boieresc din județ. Este vorba despre Cula Cioabă-Chintescu, din comuna Slivilești, care va fi reabilitată. Consiliul Județean a scos deja proiectul la licitație. A alocat 2,4 milioane de lei, fără TVA, pentru a readuce la viață cula.

Cula este salvată astfel în ultimul ceas. Culă Cioabă-Chinţescu este clasată, la iniţiativa Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, ca monument istoric şi de arhitectură, fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din judeţul Gorj, cu codul GJ-II-m- A-09392. 

Construcţia a suferit în timp avarii şi degradări care provin atât de la cutremurele prin care construcţia a trecut pe durata ei de viaţă, cât şi din întreţinerea deficitară în timp. „În prezent tencuielile interioare şi exterioare sunt din mortar pe bază de var, învelitoarea este din şiţă de brad montată cu ocazia intervenţiei din 2020 de Ambulanţa pentru Monumente şi scările sunt placate cu scânduri (trepte + contratrepte), acestea fiind în trecut din grinzi de stejar, încastrate în masivul de zidărie. Decoraţia exterioară este din panouri mari dreptunghiulare, câte unul de fiecare latură la nivelul etajului I şi din mici panouri pătrate cu colţuri rotunjite spre interior, care decorează parapetul cerdacului, câte două de fiecare arcadă. 

Această succesiune de panouri delimitează registrele faţadelor pentru fiecare nivel. în consecinţă, din descrierile făcute de proiectanţi şi expertul tehnic imobilul este în stare de colaps ca urmare a exploatării necorespunzătoare”, motivează Consiliul Județean Gorj.

Vizualizări: 3,811

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: