Ministrul Sănătăţii, după cazul de la Rovinari: Un lanţ de greşeli

Au trecut cinci zile de la tragedia de la spitalul din Rovinari, dar nimeni nu poate explica precis dacă bărbatul mort la poarta unităţii medicale era sau nu internat. Managerul spitalului susţine că i se făcuse fişă de internare acestuia, însă acesta nu purta pijamale în momentul în care i s-a făcut rău şi a leşinat în drum. Pentru că nici un cadru medical nu a trecut strada în vederea acordării primului ajutor, cazul a fost comentat şi de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care crede că unii îşi acoperă lipsa de omenie invocând anumite protocoale.

Grigore Dragomir a murit cu zile chiar peste drum de spital. Tragedia a șocat întreaga lume medicală, până la ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a declarat, la Tele3, că nimic nu oprea medicul de gardă să intervină și să salveze o viață.  „Nu cred că este vorba de protocoale. Este vorba de empatia și ce simțim noi pentru semenii noștri. Și aici nu vorbesc în calitate de ministru al Sănătății. Vorbesc în calitate de om. Da, în calitate de ministru, trebuie să aștept rezultatele anchetei. Există Colegiul Medicilor, există spitalul care trebuie să facă o cercetare disciplinară. Nu e corect, nu e normal, dar dați-mi voie să nu cred că în spitalul din Rovinari nu exista un pat liber pentru a putea fi internat acest pacient. Asta mă pune pe gânduri și nu pot să nu o spun public. Se pare că povestea cu protocoalele o cunoaşte toată lumea, dar mai există o legislație pe care ar trebui să o cunoască și alții. Dacă ai un pacient de o anumită patologie și pe secția respectivă nu ai locuri, pacientul poate fi temporizat într-o altă secție, unde există pat liber. Și asta scrie în legislație, dar asta nu a mai spus-o nimeni”, a spus ministrul Sănătății.

„Un lanț de greșeli!”

Sorina Pintea nu înțelege nici de ce nu s-a găsit un pat imediat pentru bărbatul care a venit să ceară ajutorul. Și ea așteaptă rezultatele anchetelor pentru a se dumiri, mai ales că nimeni nu știe clar dacă bărbatul era internat în spital sau nu. „În cazuri de urgență, nu se pune problema să nu găsești un pat în spital. O spun în calitate de om, s-a făcut un lanț de greșeli vizavi de acordarea de îngrijiri medicale pentru acest pacient. Rămâne ca cei în drept să stabilească unde s-a greșit, unde s-a rupt lanțul. Regretul cel mai mare este că un om a murit. E greu să explici celor din jur că acel om s-a dus la spital să fie salvat. Cred că asta e cel mai dificil. Aș vrea ca rezultatele anchetelor să fie făcute publice de conducerea spitalului și a Colegiului Medicilor”, a încheiat Pintea.

Erau paturi libere

Şi colegii medicului de gardă spun că erau paturi disponibile în acea zi. Mai ales că bărbatul putea fi internat pe altă secție, dată fiind starea sa. “Am aflat că acest domn a fost internat în jurul orei 15 și a decedat la ora 23, aflând că nu era în spital, ci părăsise spitalul fără aviz medical. Eu, din câte știu, au fost paturi libere în Secția Medicină Internă. Am văzut salonul unde erau paturi libere și unde o doamnă asistentă i-a recomandat bolnavului să stea în patul respectiv”, a explicat, la Tele3, Ligioara Ivănescu, directorul medical al spitalului din Rovinari.

Era sau nu internat?

“Când pacientul vine, își ia pijama, lasă ținuta la garderobă și apoi merge în salon”, a declarat Adrian Murea, managerul spitalului. Cu toate acestea, bărbatul nu a rămas în spital. A venit doar să facă injecțiile pentru că i s-a spus că nu sunt paturi libere. “Nu a plecat de bunăvoie. I s-a spus că nu sunt paturi și când a venit la 21.45 să facă acea injecție, l-au băgat într-un salon după care a ieșit, a spus că îi este rău. A zis că nu mai vede, era fleașcă de apă și a ieșit doamna doctor și nu l-a băgat în seamă. A plecat și apoi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. El nu a fost în spital decât să facă injecțiile. Atât. I s-a spus că nu sunt paturi și a plecat”, a spus Constantin Pistolea, rudă cu pacientul mort.

Sindicalist: Vorbim de internări fictive!

Cu alte cuvinte, bărbatului i s-a făcut foaie de internare, dar nu a rămas în spital. Și chiar dacă a spus că se simte rău, ar fi fost trimis acasă fiind sfătuit să revină a doua zi.  „Acest pacient nu trebuia să părăsească ușa spitalului până nu era stabilizat. Dovada că omul acela nu a fost stabilizat și a plecat bolnav de pe ușa spitalului sau poate mai bolnav este că el a decedat la poarta spitalului. Nu purta pijamale. El era în haine civile. Medicul care l-a consultat este primul vinovat din punctul meu de vedere. Omul trebuia să aibă garanția că este perfect sănătos să părăsească acest spital. Poate i-au făcut fișa de internare să fie. În sistem, mai sunt cazuri. Vorbim de internări fictive”, a adăugat Cristi Aldescu, liderul Federației Naționale Ambusan, în emisiunea de la Tele3.

Vizualizări: 5,027

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: