Lăutarul Dodo – ginere în costum popular

Petrecere mare la Runcu, vestitul interpret de muzică populară Constantin Lătăreţu şi iubita sa Anca şi-au unit destinele. Şi nu oricum, aceştia au organizat nunta în stil tradiţional gorjenesc, purtând costume populare. Cununia civilă a avut loc într-unul dintre cele pitoreşti locuri ale Gorjului, pe Cheile Sohodolului.

Lătăreţu este un nume cu mare rezonanţă în muzica populară românească datorită renumitei artiste Maria Lătăreţu. Urmaş şi purtător demn al aceluiaşi nume este Constantin Lătăreţu, violonist şi cântăreţ de muzică populară de pe plaiurile Gorjului. Acesta a făcut sâmbătă cununia civilă şi cea religioasă într-un mod inedit, purtând costume populare gorjeneşti, aşa cum se obişnuia în trecut.

Pe aleasa sa, Anca Boian din Cojani, a cunoscut-o în urmă cu zece luni şi au decis să se căsătorească într-un mod diferit faţă de cum se obişnuieşte astăzi. S-au hotărât să poarte la acest eveniment unic din viaţa lor costume tradiţionale din Gorj. „Ţinând cont de faptul că suntem în breasla de artişti, era păcat ca noi, cei care trebuie să promovăm aceste obiceiuri, să nu facem ceva în acest sens. A face nunta îmbrăcat tradiţional, aşa cum se făcea pe timpuri, este visul meu dintotdeauna şi acum mi s-a îndeplinit. Este un exemplu pentru tinerii gorjeni şi m-aş bucura dacă ar înţelege ceva din acest apel pe care l-am făcut. Căci până la urmă este un apel către ei. Trebuie să fie conştienţi de valorile pe care le avem şi să aibă grijă să nu se piardă”,a declarat ginerele Constantin Lătăreţu.

Costumele populare, primite în dar de la localnici

Costumele provin de la localnicii din Comuna Runcu, care le-au oferit mirilor aceste costume în dar. Costumul miresei are o vechime de peste 100 de ani, este compus din poale brodate, motive cu figuri geometrice, ie, oprege, cârpă lungă de borangic, toate ţesute manual. Portul mirelui are o vechime de 70 de ani şi are în componenţă pantaloni cu motive gorjeneşti, tip schilereşti, cămaşă, vestă şi opinci.

De la casa mirelui şi până pe Cheile Sohodolului, „La Nări”, acolo unde a avut loc cununia civilă oficiată de către edilul comunei Runcu, Adi Câmpeanu, ginerele a parcurs traseul pe un cal de rasă pură, urmat de un alai de patru căruţe frumos ornate.

Patru formaţii de cântăreţi de folclor şi lăutari consacraţi au cântat la nunta lui Constantin Lătăreţu, precum Ansamblu RadioTeleviziunii Române sau maestrul Gheorghe Feraru de la Motru. 

Cununia religioasă a fost oficiată la Biserica Sfânta Paraschiva din localitatea Runcu, iar petrecerea s-a ţinut la Restaurantul Parc din Târgu Jiu, unde le-au fost alături mai bine de 400 de persoane, unii invitaţi venind din Grecia sau Serbia, ca mai apoi în ziua de duminică să petreacă până târziu în noapte la cortul amenajat la casa mirelui din Runcu.

Constantin Lătăreţu s-a făcut cunoscut în rândul cântăreţilor de muzică populară românească în anul 1999 la Festivalul Maria Tănase, ca în anul 2000 să câştige şi marele trofeu. În momentul de faţă este directorul Căminului Cultural din Peştişani.

Vizualizări: 532

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: