Lâna din Gorj, valorificată la Sibiu
Crescătorii de ovine din Gorj mai au timp suficient pentru a obţine subvenţia de la stat pentru lâna mioarelor. Termenul pentru depunerea documentaţiei care atestă valorificarea acestui produs a fost prelungit până la 1 noiembrie. Cum în Gorj nu este niciun astfel de centru, ciobanii duc lâna la Sibiu.
Un număr de 116 producători din Gorj au predat lâna la un centru de colectare până la data de 1 septembrie, adică în termenul iniţial stabilit pentru solicitarea subvenţiei de 1 leu/kg. Cantitatea totală valorificată este de 254 de tone. Mai sunt însă câteva sute de crescători în Gorj care, din diverse motive, nu şi-au vândut lâna la un centru de colectare. Nu ratează subvenţia, spun reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj, care au anunţat că termenul de depunere a documentelor s-a prelungit cu încă două luni.
„Bineînţeles că au mai rămas din producători care nu au dus lâna, pentru că la noi în judeţ n-am realizat acel centru de colectare care era propus la Novaci. Cei care au cantităţi mai mici de lână nu s-au dus la Sibiu, acolo este cel mai apropiat loc. Acolo am înţeles că sunt nişte investitori turci. N-au aruncat-o, încă o mai au, o să luăm legătura cu ei. Preconizăm undeva la 200 de producători care ar putea să vină, să aducă această lână. Mai avem câţiva şi cu cantităţi un pic mai mari, care au spus că o să vină, că au fost cu oile în munte. E foarte bine că s-a prelungit. Mai este un avantaj pentru ei. Este acceptat şi un intermediar care să vină să ia lâna”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
Preţul lânii la centrul de colectare a scăzut de la 1 leu la 0,80-0,90 lei/kg, în funcţie de calitatea acesteia. Autorităţile locale şi judeţene stabiliseră să fie înfiinţat un centru de colectare al lânii la Novaci, acolo unde a existat şi în trecut, chiar dacă au fost solicitări şi pentru Polovragi sau Tismana. Până la urmă, investiţia nu a mai fost realizată. „Trebuia să aibă o capacitate de 10.000 tone, în care să vină toţi oierii din Gorj să aducă lâna. Nu ştiu să vă spun de ce nu s-a mai făcut. Proiectul prevedea ca investiţia să fie suportată în procent de 51% de stat, 49% de primărie în parteneriat public-privat. Noi avem speranţe că se va face”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole Gorj.