Israelul anunţă că a inventat plastic din alge marine
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tel Aviv (TAU) au creat un material plastic biodegradabil folosind microorganismele care se hrănesc cu alge marine, potrivit portalului NoCamels. Această invenţie ar putea deveni o alternativă viabilă împotriva creşterii cantităţilor imense de plastic care au invadat pământul şi oceanele.
Dacă se ia în considerare faptul că plasticul se degradează în peste 500 de ani, cele peste 8.000 de milioane de tone de plastic care s-au produs din 1950 până în prezent sunt încă prezente în gropile de gunoi şi în oceanele noastre, afectând viaţa marină şi ecosistemele.
Cercetările efectuate de Dr. Alexander Golberg de la Şcoala de Ştiinţă a Mediului şi Pământului de la Universitatea din Tel Aviv propun utilizarea microorganismelor Haloferax, colectate din apele extrem de sărate ale Mării Moarte. Aceste microorganisme se hrănesc cu alge marine şi pot fi utilizate pentru a produce un polimer similar plasticului, dar netoxic şi biodegradabil. Dr. Goldberg a explicat pentru siteul israelian NoCamels în ce constă acest proces: „O soluţie parţială la epidemia de plastic sunt bioplasticele, care nu folosesc petrol şi se degradează rapid. Iar bioplasticele au, de asemenea, un preţ accesibil. Cultivarea plantelor sau bacteriilor, pentru a face plasticul, necesită sol fertil şi apă dulce, pe care multe ţări, inclusiv Israelul, nu le au. Procesul pe care îl propunem va permite ţărilor cu deficit de apă proaspătă, precum Israel, China şi India, să treacă de la materiale plastice pe bază de petrol la materiale plastice biodegradabile. Pentru că în aceste state se foloseşte foarte mult plastic pentru îmbutelierea apei".
Utilizarea materialelor bioplastice ar avea un impact semnificativ asupra mediului în ţări precum China şi India, unde gestionarea deşeurilor din plastic este inadecvată. Materialelel bioplastice se degradează mai rapid şi dispar în aproximativ un an, fără a provoca poluare.
Provocarea pentru cercetători constă acum în dezvoltarea amestecurilor de polimeri care produc diferite tipuri de plastic cu proprietăţi specifice, de la pungă la sticlă, pentru ambalarea oricărui produs.