Irakianul de la Avi Instant, pușcărie cu executare
Punct final în procesul cetățeanului irakian Al Samaray Kasim Hussein Rajab, patron la Avi Instant SRL, trimis în judecată de procurorii DNA pentru că a primit ilegal subvenții europene alocate sectorului avicol din România. Curtea de Apel Craiova a dat acum decizia definitivă care îl trimite pe afaceristul respectiv în spatele gratiilor, asta deși el, cel mai probabil, nu mai este în România, iar pe la el pe acasă e destul de greu de găsit pentru a fi prins și băgat la pușcărie.
Judecătoria Târgu Jiu a fost cea care l-a condamnat anul trecut la trei ani de închisoare pe Al Samaray Kasim Hussein Rajab, pedeapsa respectivă fiind menținută și acum de Curtea de Apel Craiova, numai că ea a fost aplicată într-un cu totul alt context decât la instanța de fond. Irakianul a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, dar magistrații din Bănie au decis să schimbe încadrarea juridică a faptelor, afaceristul arab fiind acum judecat pentru înșelăciune prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase, acuzație pentru care procesul penal a fost încetat.
În schimb, pedeapsa de trei ani a fost pronunțată de judecători pentru că patronul irakian a comis infracțiunea de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, pedeapsa maximă prevăzută pentru infracțiunea respectivă fiind de 7 ani. Așadar, Al Samaray Kasim Hussein Rajab a primit cam la jumătate din maximul prevăzut de legislația actuală, cei trei ani stabiliți la Craiova fiind similari cu cei trei deciși la Târgu Jiu.
Suspendare pentru un recidivist
Interesant este că în acest dosar cetățeanul arab a fost judecat alături de un bucureștean recidivist, patron al unei firme de consultanță. Eugen Apăteanu a primit și el trei ani de închisoare la Târgu Jiu, dar, la Craiova magistrații au decis acum ca executarea pedepsei să fie suspendată și înlocuită cu un termen de încercare. Decizia a fost luată în contextul în care și Curtea de Apel București i-a aplicat acum vreo doi ani lui Apăteanu tot 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru același gen de infracțiuni, bărbatul oferindu-i „consiliere” unei femei de afaceri pentru a obţine fonduri europene în valoarea de peste 570.000 de lei, instanţa obligându-l pe el şi pe partenera sa să dea înapoi banii către Ministerul Economiei, Autoritatea de Management pentru P.O.S.CCE, cu titlu de despăgubiri. În final, acum, la Craiova, cele două pedepse au fost contopite în una de 3 ani care a fost înlocuită cu cei 5 ani de încercare.
Daune și căutări
Magistrații au stabilit și ce daune trebuie să plătească inculpații, iar dacă la Târgu Jiu instanța decisese ca aceștia să suporte împreună cu Avi Instant peste 240.000 de lei, la Craiova lucrurile au fost mai nuanțate, iar suma a mai scăzut. „Obligă inculpaţii în solidar, inculpatul Al Samaray Kasim Hussein Rajab şi cu partea responsabilă civilmente SC AVI INSTANT SRL, la plata sumei de 180.233 RON către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă privind suma de 60.077 lei solicitată de partea civilă ca prejudiciu al infracţiunii de înşelăciune”, se arată în decizia Curții de Apel Craiova.
Al Samaray Kasim Hussein Rajab nu ajunsese până ieri după-amiază în arestul IPJ Gorj și, cel mai probabil, nici nu va intra prea curând. Surse judiciare au dat ca foarte posibilă darea mai întâi a cetățeanului irakian în urmărire internațională, dacă acesta nu se va prezenta la sediul IPJ Gorj pentru a fi încarcerat și a executa pedeapsa.