Întrebări fără răspuns, la CE Oltenia. „Ce fac angajații când trec grupurile în rezervă?”
Incertitudinea încă planează asupra angajaților din Complexul Energetic Oltenia. Oamenii nu înțeleg cum vor fi oprite grupuri energetice pe cărbune fără să fie pus altceva în loc rapid. Importanța energiei pe cărbune se vede de câteva zile în datele Sistemului Energetic Național, unde a fost mai mereu pe primul loc.
Legea care prevede închiderea capacităților pe cărbune s-a votat și va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, dar încă a lăsat multe întrebări fără răspunsuri în urmă.
De pildă, ce se va întâmpla cu salariații când grupurile vor intra în rezervă tehnică?
“Nimeni nu ne spune ce înseamnă acea rezervă tehnică, ce fac angajații cât timp sunt aceste grupuri energetice trecute în rezervă. Parlamentarii noștri n-au fost uniți să susțină CEO”, a declarat Iulian Păuna, președinte executiv al Federației Naționale a Muncii, într-o emisiune la Tele3.
De altfel, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a comentat acest subiect când a fost la Rovinari, dar a fost destul de vag în afirmații. A spus că oamenii nu vor avea de suferit, că vor veni la lucru chiar dacă grupurile vor fi în rezervă.
„Fără cărbune nu se poate”, a adăugat Mircea Gherendi, de la Sindicatul Liber Roșia.
În ultimele zile, energia pe cărbune a fost aproape mereu pe primul loc. Joi seara, de exemplu, potrivit datelor livrate de Sistemul Energetic Național, Complexul Oltenia a produs peste 26% din energia din România, circa 1.700 de MW.