Inspectorii ITM Gorj au aplicat amenzi de peste 460.000 lei într-o lună

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfășurat, pe parcursul lunii august, 2024 un total de 131 controale, dintre care 91 au vizat respectarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, iar 40 au fost axate pe securitatea și sănătatea în muncă.

În urma acestor acțiuni, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare totală de 463.000 lei. Din această sumă, 341.500 lei au reprezentat sancțiuni pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, în timp ce 121.500 lei au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă. În total, au fost dispuse 233 de măsuri de intrare în legalitate.

În timpul controalelor, inspectorii de muncă au identificat patru persoane care prestau muncă nedeclarată, angajatorii fiind sancționați cu amenzi în valoare de 80.000 lei. De asemenea, au fost depistate două cazuri de muncă subdeclarată la doi angajatori, fiind aplicate sancțiuni în valoare de 18.000 lei.

Pe lângă măsurile aplicate, inspectorii de muncă au informat angajatorii și angajații cu privire la riscurile muncii nedeclarate și subdeclarate, explicând dezavantajele și consecințele juridice ale acestor practici. Angajatorii au fost încurajați să respecte prevederile legale, fiind informați în mod special despre reglementările privind munca subdeclarată.

În vederea informării și prevenirii, ITM Gorj a trimis 50 de scrisori de notificare către angajatori, recomandând respectarea legislației în domeniul relațiilor de muncă.

Tot în luna august 2024, la ITM Gorj au fost înregistrate 52 de petiții din partea cetățenilor și au fost verificate și înregistrate 20 de contracte colective de muncă. La sfârșitul lunii, numărul total de contracte colective active în județul Gorj era de 317.

Vizualizări: 425

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: