Înlătură colesterolul, curăță sângele şi previne diabetul
Semințele de susan uimesc lumea medicală fiind unice ca structură chimică. Ele sunt pline de nutrienți, minerale, antioxidanți și vitamine, ceea ce le conferă un gust excelent: sunt delicioase, aromate și crocante. Toate aceste proprietăţi ajută la înlăturarea colesterolului, curăţarea sângelui şi prevenirea diabetului.
Semințele de susan au în compoziție: 5% apă, 50% grăsimi, 25% carbohidrați, 20% de proteine și aminoacizi esențiali (conțin cu 50% mai multe proteine decât carnea) și datorită proteinelor de calitate conținute și a aminoacizilor, sunt recomandate copiilor aflați în creștere. Sunt foarte bogate în calciu, iar laptele de susan înlocuiește cu succes laptele animal. Semințele de susan sunt și niște surse incredibile de minerale esențiale: fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, potasiu şi fosfor.
Conținutul în vitamine este şi acesta major: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, cu excepția vitaminei B12 și a acidului folic), vitamina A, vitamina C și vitamina E. Merită subliniată prezența în semințele de susan a acidului oleic care înlătură colesterolul rău din corp și curăță sângele și a acidului linoleic (omega 3), doi compuși cu proprietăți de protecție a inimii și a sistemului vascular. Deci, au un conținut scăzut de colesterol și sodiu.
În prezent, în lume, susanul este cultivat în India, Myanmar și China, iar în Europa, în Grecia și sudul Italiei. În Orientul Mijlociu semințele de susan sunt utilizate de câteva mii de ani în medicina tradițională, dar și în gastronomie pentru că au proprietăţi nutritive, preventive și curative incredibile.
Produsele obținute din prelucrarea semințelor de susan sunt extrem de gustoase și consistente, principalele fiind: uleiul de susan, tahini (pasta de susan care este bogată în acizi grași nesaturați), halva (derivat din tahini) şi gomasio (susan copt şi râşnit cu sare) care are proprietăţi extraordinare.