Îngrijorare: „La robinet, curge apă cu detergent!”
Apă cu detergent la robinet! Este reclamaţia făcută de un localnic din comuna Padeş. Omul susţine că a testat apa, iar, la analize, a reieşit că aceasta ar conţine detergent sintetic. Bărbatul a postat imaginile pe internet, iar autorităţile au anunţat că vor face verificări în zonă.
Mai multe gospodării din satul Apa Neagră sunt în aceeaşi situaţie. Din primăvară, în fântâni şi la robinete, apa este cu spumă. Nu şi-au explicat fenomenul nici acum, dar nu au mai consumat apa. Au cumpărat ori au luat de la alţi vecini, unde apa nu mirosea şi nici nu avea aceeaşi spumă ca la ei acasă.
Ion Predescu a fost cel care a tras semnalul de alarmă şi a publicat imaginile. „Am fântână în curte de mai bine de 30 de ani. Acolo am hidrofor şi am apă la robinet. Am muncit foarte mult să am apă la robinet, dar nu o pot folosi, pentru că este cu spumă, este detergent. Am fost şi am făcut analize la Târgu Jiu. Mi s-a spus că apa conţine detergenţi sintetici şi mi s-a recomandat să nu o consum, nici baie să nu-mi fac cu ea. Eu nu pot să dau această apă nici la păsările din curte. Am făcut sesizări şi la DSP şi aştept să fie luate măsuri. De câteva luni e aceeaşi problemă”, a spus bărbatul.
Autorităţile locale s-au sesizat după ce imaginile au fost făcute publice. Primarul Antonie Serafim a anunţat că va merge în zonă să vadă care este problema. „În zonă, noi nu avem apă curentă. Acum lucrăm la alimentarea cu apă a satului Apa Neagră. Mai avem de făcut recepţia lucrării. Nu am ştiut de această problemă, dar mă voi deplasa cu o echipă de la primărie să vedem de unde ar veni această problemă. Acolo zicea că este vorba de detergent. Nu ştiu de unde ar putea veni, dar vom verifica. Mai întâi, domnul putea face o sesizare la noi, pentru că nu ştiam de această problemă”, a explicat edilul.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Sănătate Publică Gorj au îndrumat localnicii care au aceeaşi problemă să meargă cu apa la analize şi să nu o consume. „Nu cred că poate fi vorba de detergent, pentru că nu ar avea de unde să ajungă în pânza freatică o cantitate aşa mare de detergent. Poate fi vorba de o cantitate mare de calcar, dar totul se poate vedea abia după ce vor fi făcute analize. Fiind vorba de o fântână în propria gospodărie, şi nu una publică, noi nu putem interveni, pentru că nu intră în monitorizarea pe care o avem noi în tot judeţul. Această problemă trebuia sesizată mai întâi autorităţilor locale care sunt răspunzătoare de sănătatea oamenilor din acea comună”, a spus directorul DSP Gorj, Marius Boeriu.