Ingineri din minerit, în arest. Fluerătoru, audiat!
Doi ingineri de la Cariera Roșiuța, Giuran Nicolae și Benga Sandu, și-au petrecut noaptea în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, după ce au primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore. La închiderea ediţiei intrase la audieri Cristi Fluerătoru, lider sindical din minerit şi om de afaceri. Ei sunt cercetați alături de alți angajați de la Cariera Roșiuța în dosarul deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu privire la modul în care au fost executate lucrările la drumul Știucani-Miculești, finanțat de fosta Societate a Lignitului Oltenia și care s-a deteriorat la câțiva ani de când a fost deschis circulației publice. Cazul a ajuns din nou în vizorul anchetatorilor după ultima expertiză realizată la acest drum.
UPDATE: Cristi Fluerătoru a fost reţinut după miezul nopţii, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Lucrările la acest drum care face legătura între Motru, Slivileşti şi Turceni au început în anul 2006 şi au fost finanțate de Societatea Națională a Lignitului Oltenia, licitația fiind câştigată de o firmă din Cluj-Napoca, iar aceasta a subcontractat lucrarea unei firme din Motru. Drumul este făcut în proporție de 60% pe raza localității Slivilești și face legătura între Motru, Slivilești, Bolboși, Borăscu și Turceni, însă la numai câțiva ani de când a fost realizat acesta s-a degradat.
SNLO a dat vina la acea vreme pe autorităţile locale, care au permis camioanelor cu cărbune de la carierele private să treacă pe acolo, însă ultima expertiză cerută de procurorul de caz a scos la iveală faptul că drumul nu a fost executat așa cum a fost proiectat și nu s-a găsit nici urmă de piatră spartă sub asfalt, deşi stratul trebuia să fie între 10 şi 90 de centimetri. Cu această expertiză la dosar, procurorul de caz a chemat ieri la audieri șase din membrii comisiei de recepție, dar şi pe liderul de sindicat Cristea Fluerătoru, a cărui firmă a fost implicată în realizarea lucrării. Comisia de recepţie a fost formată din Giuran Nicolae în calitate de președinte, Benga Sandu, Alecu Adrian, Pătru Florentin, Murgea Gheorghe, Claudiu Săvescu, care au avut calitatea de membri.
„Nu ştiu ce mi se impută”
Ajuns la audieri, liderul de sindicat Cristea Fluerătoru știa că a venit doar să vadă exact ce a reieșit în urma expertizei, însă a aflat că are calitate de învinuit. Firma acestuia a lucrat acest drum. „Este vorba de niște lucrări care s-au executat de 2 firme în 2006. S-au făcut mai multe expertize care se bat cap în cap. Ne-au chemat pentru a clarifica situația. Personal nu știu ce mi se impută. Nu este firma mea, pentru că eu o vândusem. Acum probabil mi se aduce la cunoștință de ce m-au chemat. Nu ni s-a spus nimic. Nu știm nimic. Din punctul meu de vedere trebuie făcută o nouă expertiză. Din ce știu eu drumul a fost făcut destul de bine, dar pe acolo au circulat mașini de 40 de tone. Pe acolo trebuiau să circule mașini de 10 tone. Luni am venit prima dată la parchet și mi s-a dat expertiza și azi am fost chemat pentru clarificări”, a declarat Cristea Fluerătoru.
Benga Sandu, reținut pentru trei infracțiuni
Benga Sandu a fost reținut în baza unei ordonanțe pentru 24 de ore, pentru trei infracțiuni, iar astăzi urmează să fie prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă. Acesta este inginer la EMC Roșiuța și a avut calitatea de membru în comisie. „Clientul meu a fost reținut pentru 24 de ore și i se va face propunere de arestare preventivă. I se impută neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave și două infracțiuni de uz de fals. El se consideră nevinovat. În ceea ce priveşte cuantumul prejudiciului din raportul de expertiză întocmit de ultimii experți, noi considerăm că nu reflectă realitatea, pentru că mai există un raport de expertiză și care nu a fost luat în calcul. Când sunt două rapoarte diferite, din start se cere o contraexpertiză. Va fi propunere de arestare preventivă”, a declarat avocatul lui Sandu Benga.
Şi Nicolae Giuran, preşedintele comisiei, a fost reţinut pentru 24 de ore. Tot ieri au fost audiaţi şi alţi membri ai comisiei, dar care au fost lăsaţi să plece acasă. Este vorba de Gheorghe Murgea – martor, Adrian Alecu – martor şi Florentin Pătru – învinuit. Un alt membru al comisiei, Claudiu Săvescu, nu a fost citat. Audierile au început la ora 12 ziua, iar ultimul audiat, Fluerătoru, a intrat după ora 21.00.
Primarul din Slivilești vrea să se facă dreptate
Primarul din comuna Slivilești, Sorin Bucurescu, speră să se facă dreptate în acest caz, iar vinovații să plătească. Mai mult decât atât, edilul susține că a înțeles de la președintele Consiliului Județean că situația se complică în acest dosar. „Eu am discutat marți cu domnul Călinoiu care ne spunea să muncim pentru parlamentare, iar eu am sărit de doi metri în sus și i-am spus că nu vreau să mai aud de alegeri până când nu fac drumul către Motru și altceva nu mă interesează, la care domnul Călinoiu a zis să stau liniștit că e problema foarte complicată cu acest drum și e foarte serioasă, pentru că parchetul și poliția a făcut foarte multe verificări și acolo se pare că cineva va plăti destul de scump. Permanent am ridicat problema acestui drum și o voi ridica până la final. Știm cu toții ce bani s-au cheltuit, recepțiile care nu au fost făcute, șmecheriile care s-au făcut să se obțină sume de bani, lucrări neefectuate. Ce știu că la ultima expertiză nu s-a găsit niciun gram de piatră spartă, ori au fost încasate sume uriașe pe piatră sparte. E vorba de miliarde, atât pentru piatră spartă, cât și pentru lucrările care trebuiau făcute cu piatră spartă. Lucrurile nu sunt deloc ușoare și cine a greșit să plătească”, a spus Bucurescu.