Închiderea capacităților pe cărbune ar putea fi decalată. Burlan: Trebuie să funcționăm mai departe!
Criza de energie ar putea amâna aplicarea planului de restructurare aprobat la Bruxelles pentru Complexul Energetic Oltenia. Oficialii statului român au cerut să mai funcționeze încă o jumătate de an cu aceleași capacității. Asta ar însemna amânarea închiderii a trei cariere și a două grupuri energetice care urmau să fie închise de la sfârșitul acestui an.
Mai concret, pe lista închiderilor asumate la 31 decembrie 2022, se află Carierele Peșteana, Lupoaia și Husnicioara, precum și grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni, cu câte 330 de MW.
Termenele însă vor fi decalate în contextul în care întreaga Europă traversează o criză uriașă de energie. “Aveam niște termene de încetare de activitate anul acesta, dar conjunctura arată că trebuie să funcționăm mai departe cu capacitățile pe care le aveam pentru închidere. Ministrul Energiei a avut o primă discuție cu comisarul european, în care a arătat necesitatea decalării unor termene, Comisia Europeană a înțeles acest aspect”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.
În primă fază se discută de o amânare a închiderilor cu șase luni. “Avem o primă solicitare până la jumătatea anului 2023, dacă se va impune, e clar că ne vom duce cu decalări și în perioada următoare. Nu vedem o ieșire rapidă din această criză”, a mai declarat Burlan, într-o emisiune la Tele3.
În calendarul încetării activității, în decembrie 2023, se află Cariera Jilț Sud, iar Tismana ar urma să fie închisă la finalul anului 2024. La sfârșitul lui 2029, ar urma să fie închisă activitatea la Roșiuța, iar Carierele Roșia și Pinoasa ar urma să fie închise ultimele, peste aproape zece ani. Toate termenele ar putea fi însă decalate în funcție de ce întorsătură vor lua lucrurile privind cererea de energie în perioada următoare.