Încă un ajutor de 80 de milioane de euro pentru CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia, principalul furnizor de energie electrică provenind din cărbune în România, se pregătește să beneficieze de un nou ajutor financiar, de 80 de milioane de euro, pentru acoperirea costurilor certificatelor de emisii asociate producției de energie electrică.

Grantul propus, în valoare de 386 de milioane de lei (aproximativ 80 de milioane de euro), reprezintă o componentă a planului de restructurare al companiei, convenit cu Comisia Europeană, și urmează să fie acordat în conformitate cu o Hotărâre de Guvern, care este supusă dezbaterii publice de către Ministerul Energiei.

Conform legislației europene, producătorii de energie provenind din surse fosile sunt obligați să achiziționeze certificate de emisii de CO2, iar în cazul centralelor pe cărbune, raportul este de aproximativ un certificat pentru fiecare megawatt produs. Aceste certificate trebuie achiziționate și demonstrate până în luna aprilie a anului următor perioadei în care s-a generat energia electrică. În caz contrar, companiile se expun la o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat lipsă, alături de obligația de a le cumpăra.

Până în prezent, Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un sprijin financiar în valoare de 867 de milioane de euro din buget (excluzând alocația curentă), pentru a putea achiziționa certificatele necesare pentru funcționare.

În momentul redactării acestei informații, pe piața EEX spot, prețul unui certificat este de 60 de euro, într-o descreștere semnificativă față de nivelul anterior (care se apropia de 100 de euro). Cu toate acestea, nu se dispune de informații privind cantitatea de certificate achiziționate sau planurile de achiziție ale Complexului Energetic Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia se află într-un proces de restructurare, care presupune închiderea progresivă a grupurilor de producție pe bază de cărbune până în 2030, înlocuindu-le cu două centrale alimentate cu gaze și parcuri fotovoltaice.

Vizualizări: 2,545

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: