În ce condiții se acordă ajutorul de deces. Ce spune Casa de Pensii Gorj

Casa Județeană de Pensii Gorj informează cetățenii despre condițiile acordării ajutorului de deces, un sprijin financiar destinat acoperirii cheltuielilor legate de înmormântare.

Acest ajutor este oferit în cazurile decesului unei persoane care se încadrează în categoriile de asigurat, pensionar sau persoană care, în ultimele șase luni înaintea decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de perioada de cotizare realizată. De asemenea, ajutorul se acordă și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de doi ani, iar în cazul unui copil cu handicap, până la șapte ani, cu condiția ca, anterior intrării în concediu, persoana să fi fost asigurată.

Ajutorul de deces poate fi solicitat și în cazul decesului unui membru de familie neasigurat, al asiguratului sau pensionarului, ori al unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului.

Membrii de familie eligibili în acest caz sunt soțul sau soția, copiii proprii, adoptați, aflați în plasament familial sau încredințați spre creștere unei familii, cu vârsta de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la 26 de ani. De asemenea, copiii inactivi, cu dizabilități, indiferent de vârstă, pot beneficia de acest ajutor dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înainte de a împlini 18 ani sau 26 de ani, în cazul în care continuă studiile.

Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care poate dovedi că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Această persoană poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau orice altă persoană fizică ori juridică. În cazul decesului unui membru de familie, ajutorul poate fi solicitat de către asiguratul sau pensionarul care a plătit cheltuielile de înmormântare.

Valoarea ajutorului de deces pentru anul 2024 este de 7.567 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, suma este de 3.784 lei. Suma va fi achitată în termen de trei zile lucrătoare de la data solicitării, fie de către casa teritorială de pensii în raza căreia domiciliază persoana decedată, fie, în cazul unui membru de familie, de către casa de pensii în raza căreia se află asiguratul sau pensionarul care solicită ajutorul.

Pentru a beneficia de ajutorul de deces, cererea trebuie depusă în termenul general de prescripție de trei ani de la data emiterii certificatului de deces. Solicitantul trebuie să prezinte documente justificative, precum certificatul de deces, actul de identitate al solicitantului, acte de stare civilă care să ateste relația de rudenie cu persoana decedată și dovada cheltuielilor ocazionate de înmormântare. În anumite cazuri, pot fi necesare și alte documente, cum ar fi o adeverință care să certifice că membrul de familie urmează o formă de învățământ sau un act medical care să ateste incapacitatea de muncă a copilului peste 18 ani.

Ajutorul de deces poate fi solicitat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice, cu condiția prezentării unor documente suplimentare care să ateste împuternicirea și calitatea de reprezentant legal al persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
 

Vizualizări: 984

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: