Împărţirea banilor Consiliului Judeţean s-a lăsat cu scandal
Consiliul Judeţean Gorj a alocat ieri bugetele celor 12 instituţii subordonate. Aşa cum era de aşteptat, sunt instituţii care încep acest an cu un deficit de zeci de miliarde de lei. Sumele mari de bani acordate instituţiilor de cultură a creat nemulţumiri printre consilieri astfel încât, preşedintele Ion Călinoiu şi consilierul Gheorghe Grivei au ajuns să se certe ca la uşa cortului.
Bugetul propriu general al judeţului Gorj pe anul 2010, în sumă de 191.304, 60 mii lei la partea de venituri şi în sumă de 202.242, 05 mii lei la partea de cheltuieli a fost distribuit ieri. Chiar dacă se aşteptau să primească mai puţin decât anul trecut, bugetul de criză a „cutremurat” unele instituţii publice. Cele mai afectate în acest an vor fi centrele de bătrâni şi casele de copii din Gorj. „Anul trecut am primit de la Consiliul Judeţean 230 de miliarde lei şi de la bugetul de stat 175 miliarde de lei. În acest an, Consiliul Judeţean ne-a alocat doar 90 miliarde de lei, iar de la bugetul de stat vom primi 150 miliarde. Este foarte greu să supravieţuim. Nu avem posibilitatea să facem disponibilizări, se lucrează în patru ture. Avem instituţionalizaţi adulţi căzuţi la pat, copii cu handicap care fac crize şi trebuie în permanenţă supravegheaţi. Ca de fiecare dată începem activitatea cu un deficit de zeci de miliarde”, a declarat Constantin Preoteasa, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Gorj. Foarte afectaţi de lipsa banilor vor fi cei peste 1100 de angajaţi de la centrele de plasament şi căminele de bătrâni cărora li se vor diminua considerabil salariile. „În primul rând nu vor mai beneficia de sporuri. Se vor păstra decât sporurile privind vechimea şi cel de încordare psihică. Salariile vor fi foarte mici, în condiţiile în care drepturile lor nu mai sunt asigurate nici de contractul colectiv de muncă expirat în luna decembrie”, a mai precizat Constantin Preoteasa.
Festivalurile costă
Chiar dacă bugetul este foarte mic, totuşi s-au găsit bani pentru acordarea de premii şi organizarea unor festivaluri despre care consilierii judeţeni nu prea ştiu ce însemnătate au: Festivalul „Coralia târgujiană”, Festivalul „Amaradia” Hurezani, Festivalul folcloric judeţean “Cătunele 2010”, Festivalul folcloric pentru tineret Godineşti, Gala Premiilor pentru excelenţă în cultură”, Zilele Gorjului, Personalităţi gorjene la aniversare, Gala Premiilor 2010 şi încă vreo 27 de asemenea manifestări. Nici consilierii nu ştiau prea multe despre ele chiar dacă le-au aprobat fără să clipească. „Sunt festivaluri care au început de mai mulţi ani şi trebuie continuate. Despre Gala Premiilor nu ştiu ce să vă spun, nu ştiu despre ce este vorba”, a declarat Gheorghe Milosteanu, consilier PSD. Chiar şi aşa, în top rămâne „Doina Gorjului“, care a primit mulţi bani, deşi, potrivit consilierului Gheorghe Grivei, ansamblul se poate autofinanţa.
Grivei sare la gâtul lui Călinoiu
Proiectul de buget a fost aprobat, însă nu fără scântei. Nemulţumit de banii alocaţi pentru festivaluri, pentru Ansamblul „Doina Gorjului“ şi pentru reparaţiile drumurilor judeţene consilierul PDL Gheorghe Grivei, i-a reproşat lui Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean faptul că nu asigură transparenţă şi închide ochii la anumite neregulii: „Suntem într-o situaţie dezastroasă. Sunteţi orb sau vreţi să păreţi orb ca să nu vedeţi cum se cheltuiesc bani pe drumurile publice şi pe alte prostii. Doina Gorjului ar putea să se autofinanţeze, iar festivalurile s-ar fi putut reduce dacă este criză. Nu e normal să rămână fără bani centrele de plasament şi căminele de bătrâni”. Ansamblul „Doina Gorjului” a primit un buget de 2.600 mii lei. La rândul său, Călinoiu a spus că toate activităţile Consiliului Judeţean sunt transparente. „Alţii nu văd bine şi ar trebui să-şi ia lângă ei oamenii care văd. Toate lucrările se realizează cu maximă transparenţă. Trebuie să facem front comun pentru a atrage fonduri. Acest buget este privit ca un cutremur”, a mai precizat Ion Călinoiu.