Igaș: ”Dosarul UNESCO s-a retras pentru că avea lipsuri”
Traian Igaș, fost ministru de interne și responsabil în prezent cu o comisie parlamentară UNESCO în Parlamentul României, s-a aflat marți la Târgu Jiu unde a vorbit despre cât de deficitar a fost proiectul întocmit de autoritățile locale și Ministerul Culturii privind introducerea operelor brâncușiene în patrimoniul UNESCO.
Rep.: Care este scopul acestei vizite la Târgu Jiu?
T.I: Deplasarea comisiei inter-parlamentare UNESCO la Târgu Jiu încearcă să promoveze tot acest ansamblu pe care dumneavoastră îl aveți aici și faptul că România va trebui, prin experții ei, să facă o documentație în așa fel încât să ne atingem obiectivul. Înțeleg că trebuie să avem o comunicare mai bună, o promovare pe plan extern mai bună și avem nevoie de cât mai mulți specialiști care să vină în sprijinul acestei inițiative generoase. Acest dosar a fost retras pentru că s-au constatat anumite lipsuri și cred că el trebuie completat.
Rep.: Despre ce lipsuri vorbiți și cum se vor rezolva ele în continuare?
T.I: Eu cred că aici ar trebui să se pronunțe în primul rând experții, n-aș vrea să stârnim orgolii pentru că nu este nevoie de orgoliu în momentul de față, orgoliile s-ar putea să ne tragă înapoi. Cert este că acest dosar a fost retras, nu pentru că a fost bine întocmit, dacă era bine întocmit nu se retrăgea. E bine că și-n ceasul al doisprezecelea s-au constatat anumite minusuri pe care acești experți care sunt plătiți, trebuie să le îndrepte. N-aș vrea să mă pronunț în acest sens dar ce am înțeles de la colegii de aici din Târgu Jiu că s-au făcut aceste documentări fără să fie consultați toți factorii importanți pe plan local și care ar fi putut aduce un plus acestui dosar.
Rep.: Care sunt următorii pași?
T.I: Noi, în Parlament, ca și comisie vom susține toate demersurile ce țin de partea legislativă, dincolo de acest lucru noi vom face informări privind vizita noastră aici și concluziile pe care le vom trage.
Rep.: Când ar trebui să fie depus un nou dosar?
T.I: Eu cred că obiectivul noului dosar sau ținta pentru promovarea la nivel UNESCO a acestui dosar va fi 2019.
Rep.: Este posibil să fie inclusă doar Coloana Infinitului în patrimoniul UNESCO?
T.I: Eu cred că ar trebui să discutăm de un ansamblu pentru că nu poți să faci abstracție de celelalte două piese importante, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului. Eu cred că trebuie să fie tot ansamblul inclus nu doar Coloana Infinitului.
Rep.: Credeți că spălarea Porții Sărutului cu acel jet de apă va afecta și acum includerea în patrimoniu?
T.I: Eu cred că acest gest poate fi depășit și cred că n-ar trebui să ne mai uităm foarte mult înapoi ci ar trebui să privim înainte. Rămân urme dar poate sunt lucruri care nu trebuia să se facă dar cred că trebuie să privim în față și nu înapoi.