Ia-ți RCA online, simplu și rapid! Cum te protejezi de fraude și cum verifici brokerul de la care cumperi asigurarea
Fotografie de Sarah Brown pe Unsplash
Oricine deține o mașină în România trebuie să achiziționeze și o asigurare de răspundere civilă auto (RCA), pentru a putea conduce pe drumurile publice. Și pentru că este o asigurare obligatorie, piața locală abundă de oferte tentante, cu o varietate foarte mare de prețuri, venite atât din partea companiilor de asigurări, cât și din partea brokerilor.
Tocmai de aceea, specialiștii atrag atenția că în această ofertă foarte bogată se pot strecura și fraude, de aceea este necesar să ne luăm câteva măsuri de precauție, pentru a nu deveni victimele unor răufăcători, mai ales în mediul online.
Vânzarea online a polițelor RCA este o practică foarte întâlnită în ultimii ani, datorită simplității întregului proces. Practic, cu câteva clickuri, câteva date completate și plata online, putem obține asigurarea în maximum 5 minute.
Astfel, pentru a achiziționa simplu și rapid o polița RCA online de la un broker de asigurari, tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul companiei, pentru a realiza o simulare privind suma și perioada de timp pentru care vrei să închei asigurarea. Polița RCA online te protejează financiar, acoperind costuri pana la limita de acoperire specificata. De asemenea, atunci când optezi pentru încheierea unei asigurări RCA online de la un broker de încredere, procesul de soluționare a daunelor se desfășoară rapid și eficient, consultanții companiei oferind seriozitate în analiza situațiilor de risc și în cazul accidentelor.
Asigurarea RCA poate fi încheiată cu oricare dintre societățile de asigurare autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Lista actualizată a societăţilor autorizate poate fi oricând verificată pe site-ul www.asfromania.ro, unde sunt disponibile și comunicările publice ale autorității, atenţionări și recomandări către consumatori, legislaţie, statistici și rapoarte referitoare la piaţa de asigurări, registrul asigurătorilor și brokerilor de asigurare.
Cum verifici un broker de asigurări, ca să te protejezi de fraude
Pentru a nu fi victima unei fraude, există câțiva pași pentru a verifica legalitatea unui broker sau a unei societăți care eliberează polițe RCA. În primul rând, trebuie verificat dacă societatea care eliberează aceste poliţe (direct sau prin intermediul brokerilor) are dreptul de a practica pe teritoriul României asigurarea obligatorie RCA. Totodată, trebuie să te asiguri că vigneta RCA are aceeași serie și același număr ca și poliţa.
De asemenea, trebuie verificată corectitudinea completării rubricilor existente în poliţă și documentul Carte Verde, respectiv informaţiile despre părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, prima de asigurare, clasa bonus-malus, datele tehnice ale vehiculului (numărul de înmatriculare, numărul de identificare al vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia, precum și statele în care documentul Carte Verde are valabilitate. Forma și conţinutul poliţei de asigurare RCA, a documentului Carte Verde, a vignetei, precum și caracteristicile tehnice care trebuie îndeplinite pot fi verificate pe site-ul ASF, la rubricile Legislaţie sau Consumatori. De asemenea, ori de câte ori există neclarități, este indicat să se acceseze baza de date AIDA disponibilă pe site-ul ASF (www.asfromania.ro), unde se poate verifica existenţa poliţei achiziţionate în baza de date.
Așadar, ca să fii sigur că vei avea toate beneficiile atunci când ai un incident în trafic, trebuie să achiziționezi polița RCA de la un broker acreditat, care respectă întocmai legislația din România. Leader Team Broker, companie de brokeraj cu o experiență de peste 17 ani pe piața asigurărilor din România, își oferă posibilitatea de a cumpăra o asigurare RCA online, sigur și rapid, precum și informații rapide care să te ajute să alegi opțiunile potrivite pentru tine. Totodată, brokerul asigură plăți rapide și directe către beneficiari, fără a fi nevoit să achiți pe loc reparațiile, precum și posibilitatea de decontare directă, fără intermediere, a costurilor pentru eventuale accidente.