Gorun, înlocuit din postul de rector cu o studentă

Conducerea Universităţii Constantin Brâncuşi a fost înlocuită ieri pentru o zi cu studenţi. Vestea nu ar trebui să îi bucure prea mult pe adversarii echipei lui Adrian Gorun pentru că de azi încolo instituţia de învăţământ superior are aceiaşi şefi, "schimbările" de ieri fiind doar un fel de "aplicaţie" pentru studenţi.
 Rectorul Adrian Gorun a trebuit să o lase în biroul său pe Ramona Popescu, iar în locul prorectorilor Liviu Cârţână, Dorel Chiriţescu şi Liviu Neamţu au venit Claudiu Marin, Corina Holingher şi Iulian Zamfir. Alţi zece studenţi au fost implicaţi în proiectul respectiv, proiect care este parte a procesului de instruire a acestora. Studenţii au şi un primar şi un prefect propriu, iar anterior şi-au organizat alegeri interne proprii, pe modelul celor desfăşurate de partidele implicare în campania electorală. Adrian Gorun a lăsat-o în locul său pe Ramona Popescu, ea şi ceilalţi studenţi implicaţi în proiect fiind prezenţi inclusiv la şedinţa de Senat a Universităţii. 
 În afară de funcţiile amintite, studenţii au ocupat şi funcţiile de director economic sau director general administrativ. Gorun a precizat cu această ocazie că îşi propune să aibă lunar întâlniri cu reprezentanţii studenţilor în consiliile de conducere a facultăţilor pentru a afla cât mai multe din problemele acestora. "Este un proiect studenţesc la care s-au făcut propunerile de preluare a prerogativelor funcţiilor după ofertele studenţilor. Ofertele s-au discutat vinerea trecută şi pentru postul de rector a fost aleasă Ramona Popescu", a menţionat rectorul UCB.

 Evaluare pentru cursurile predate studenţilor

 Procesul de "democratizare" a UCB a cunoscut o altă etapă, după ce studenţii au preluat, ipotetic, puterea, ei au avut ocazia şi să îşi dea cu părerea despre cursurile care le sunt predate. Anterior, chiar rectorul Adrian Gorun avea unele nemulţumiri cu privire la continutul unor cursuri sau la modul în care acestea erau predate, de data aceasta fiind acordate însă şi calificative, totul fiind cât se poate de serios. Cursurile profesorilor din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi au primit calificative de la studenţi, majoritatea fiind foarte apreciate. La începutul semestrului doi studenţii au fost chestionaţi cu privire la calitatea cursurilor care le sunt predate, universitatea nefăcând publice nume ale profesorilor care au primit aprecieri mai puţin pozitive. Rectorul Adrian Gorun afirmă că astfel de evaluări vor mai avea loc la fiecare început de semestru şi universitatea ar urma ca de abia atunci să facă publice numele dascălilor ale căror cursuri sunt mai puţin apreciate de studenţi.
 Conform lui Gorun, evaluările respective contează atunci când Universitatea este evaluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Majoritatea profesorilor evaluaţi de studenţi au primit calificative de foarte bine, cele mai puţine aprecieri de acest gen fiind întâlnite la facultăţile de ştiinţe juridice şi de ştiinţe economice. În două cazuri, la Educaţie fizică şi Sport şi la Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic, toate calificativele date au fost de "foarte bine". "La Cluj aceste evaluări se făceau de mult timp. Noi mergem pe criteriul minima în privinţa transparenţei deocamdată şi de aceea prezentăm statistici fără nume. În etapa următoare vom face publice şi numele. Oricum, se evidenţiază devieri majore în ceea ce priveşte seriozitatea cu care se realizează aceste evaluări. Noi pentru a corecta aceste devieri, nu evaluăm omul, ci cursurile, cu condiţia ca relaţia student- cadru didactic să nu fie de activitate semestrială, să nu fie această dependenţă a studentului faţă de cadrul didactic evaluat. Este clar că mult mai aproape de studenţi sunt lectorii şi preparatorii pentru că sunt tineri. Evaluările acestea sunt un lucru bun pentru instituţie pentru că dezvoltă cultura instituţională, care la Universitatea Constantin Brâncuşi e trecută în plan secund, deşi are ca rezultat un vector de imagine", a menţionat rectorul.


Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: