Gorj: Porcul de Crăciun poate ajunge și la 1.000 de euro

Sărbătorile vor fi mai scumpe anul acesta pentru gorjeni. Cei care vor să cumpere porc pentru Crăciun trebuie să știe că trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar.

După ce pesta porcină a făcut ravagii în mai multe comune din județ, prețul cărnii de porc în viu a explodat. Gorjenii care vor să cumpere porc trebuie să scoată din buzunar între 4.000 și 5.000 de lei, în funcție de greutate. La un calcul făcut de crescătorii de porci, un kilogram de carne în viu variază între 17 și 20 de lei, mai ales că proprietarii garantează că animalele sunt crescute natural.

Dacă în anii trecuți site-urile erau pline cu anunțuri de vânzare, acum puțini gorjeni mai au porci de vânzare, iar aceștia țin la preț. Vor chiar și avans pentru a avea grijă de animal până la sărbătorile de iarnă.

"Am doi porci de vânzare, ambii sunt peste 250 de kilograme, și îi dau cu 4.700 de lei fiecare. Nu pot sa spun exact câte kilograme au, dar cam ăsta e prețul pe bucată. Sunt crescuți numai cu cereale de la noi, fără concentrate sau alte prosti. Cei care vor să cumpere, vin, îi văd, ne lasă avans și eu îi țin până pe 20 decembrie maxim. Pot să îi și sacrific atunci, să îi tranșez, cumpărătorii doar să îi prepare cum vor" susține un vânzător.

Cei care vor să aibă pe masă carne de la porci crescuți în gospodăriile din Gorj îmbrățișează ideea de a cumpăra porc în viu, însă ceilalți aleg maganizele de specialitate unde în prezent kilogramul de carne variază între 25 și 32 de lei.

Vizualizări: 3,541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: