Funcţionarii de la Consiliul Judeţean, instruiţi pe bani europeni

Zeci de şefi din Consiliul Judeţean Gorj şi mai multe instituţii subordonate vor fi instruiţi în perioada următoare cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Proiectul în baza căruia se vor ţine cursurile respective a fost votat miercuri în unanimitate de consilierii judeţeni, deşi niciunul dintre ei nu văzuse documentele înainte, şedinţa la care au fost convocaţi fiind una extraordinară. Mai mult, atunci când au fost întrebaţi de jurnalişti dacă ştiu ce denumire are proiectul şi ce presupune, o parte din aleşi au dat în bâlbe, unii s-au enervat că li se pun asemenea întrebări „neserioase”, iar alţii au recunoscut că şi-au dat votul în favoarea proiectul pe considerentul că este o iniţiativă bună.

 Proiectul intitulat „Optimizarea performanţei sistemelor interne manageriale” a fost votat „pe repede înainte”, fără întrebări sau discuţii suplimentare care să fi fost cerute de consilieri. Aceştia au votat în unanimitate şi atât de repede că nici nu au reuşit să reţină denumirea proiectului pentru care ridicaseră mâna. Unora le-a fost atât de „jenă” să răspundă atunci când au fost întrebaţi de ziarişti dacă ştiu cum se cheamă proiectul tocmai votat încât au preferat să dea răspunsuri şmechereşti. Gheorghe Milosteanu, de la PSD, a fost cel mai „sincer”, declarând că „azi nu pot să vă dau nici un interviu fiindcă nu îmi face plăcere”. Răspunsul acestuia vine în totală contradicţie cu proiectul pe care tocmai îl votase, în expunerea de motive menţionându-se că proiectul e necesar pentru a-i motiva pe funcţionari să dezvolte o administraţie publică „transparentă şi eficientă”.

Titlul destul de încurcat al proiectului ce va fi derulat de Consiliul Judeţean l-a pus în încurcătură până şi pe Victor Banţa, profesor de management obişnuit în mod normal cu termenii respectivi. Liberalul a avut însă o cu totul altă atitudine în faţa jurnaliştilor în comparaţie cu Milosteanu, mai ales că atunci când a fost prefect a fost primul politician care s-a gândit să implementeze un standard de calitate într-o instituţie publică din judeţ. „Nu ştiu să vă spun denumirea concretă pentru că e un titlu pompos, legat de optimizarea actului de management şi de eficientizarea acestuia. Proiectul e necesar a se realiza având în vedere legislaţia în vigoare, inclusiv cea de la nivel european. Actul de management trebuie să se refere la toate aspectele (…), iar managementul în administraţia publică se leagă de toate componentele unui sistem integrat al calităţii. Se pune accent pe învăţarea teoretică, dar contează foarte mult aprofundarea permanentă care se face la locul de muncă de aşa manieră că oamenii care ocupă funcţii de conducere vor trebui să fie nişte manageri eficienţi, eficace şi deschişi către cetăţeanul-client ca un nou concept în administraţia publică locală în vederea furnizării unor servicii publice de calitate. Şedinţa de azi a fost una extraordinară, deşi proiectul nu l-am putut dezbate, doar am luat actul de materialul propus, am considerat că e optim şi l-am votat”, a menţionat Banţa.

Stăpân pe situaţie, atunci când a fost vorba despre acest proiect, a fost şi preşedintele Cosmin Popescu. Nu s-a încurcat în termenii extrem de alambicaţi şi de tehnici ai proiectului şi a găsit şi cuvinte de laudă pentru subordonaţii care au gândit acest proiect. „Vor fi 55 de salariaţi instruiţi pe parcursul a 16 luni. Nu folosim bani ai judeţului, ci bani europeni, în condiţiile în care avem obligaţia legală de a-i instrui anual pe angajaţi. Cursurile probabil vor avea loc aici. Aşteptările mele în ceea ce priveşte personalul sunt mari, dar nu că aş fi nemulţumit acum. Şi acest proiect e rodul muncii colegilor mei din Consiliul Judeţean. Ei au scris proiectul, ei au obţinut finanţarea”, a explicat Popescu. Costurile acestui proiect se ridică la circa 370.000 de lei, din suma respectivă CJ Gorj contribuind doar cu 2%, restul provenind din fonduri europene nerambursabile.

Vizualizări: 810

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: