Fost director, plătit pe 5 luni

Fostul director al Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a dat în judecată instituţia şi Ministerul Culturii, pentru că nu a încasat niciun leu pe perioada în care a condus instituţia.

Muzeul a fost înfiinţat prin lege în anul 2015, dar nu a funcţionat decât pe hârtie. În toamna ui 2019, Valentin Chepeneag, consilierul preşedintelui PSD Gorj, a fost numit director al muzeului, dar vreme de câteva luni nu a reușit să pună pe picioare instituția, pierzându-se în hățișurile birocrației.

Tribunalul Gorj i-a admis în parte cererea. Fostul director urmează să primească peste 30 de mii de lei, bani în mână, dacă sentința va rămâne definitivă.

„Admite în parte cererea formulată. Obligă pârâţii, în solidar, la plata remuneraţiei aferentă perioadei 19.04.-16.09.2019 în cuantumul net de 27.662,16 lei şi accesorii în cuantum net de 6423,52 lei. Obligă pârâtul Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” să emită adeverinţă cu privire la activitatea remunerată a reclamantului din perioada 19.04.-16.09.2019”, a decis, miercuri, Tribunalul Gorj.

Instanța a respins capătul de cerere privind acordarea contravalorii orelor suplimentare efectuate în perioada 19 aprilie-16 septembrie 2019. În schimb, „obligă pârâţii, în solidar, la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 7.000 lei, din care 5.000 lei reprezentând onorariu avocat şi 2.000 lei reprezentând onorariu expert. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se mai arată în minuta sentinței.

Chepeneag a fost nevoit să renunțe rapid la funcție din cauza simpatiilor legionare. Asta după ce a publicat pe pagina de facebook o fotografie cu fondatorul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu, cu mesajul „un om cât toată istoria lumii”, alăturând portretul mareșalului Ion Antonescu la fotografia de copertă.

Mesajele au fost ulterior șterse, nu înainte ca ministrul Culturii de la acea vreme, Daniel Breaz, să-i ceară demisia pentru declarații „profund greșite și iresponsabile”.

Muzeul este condus în prezent de liberala Denisa Șuță.

Vizualizări: 5,459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: