Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Foame de bani: Guvernul vinde apa grea de la rezerva de stat

Informaţie interesantă obţinută pe surse de presa centrală. Guvernul intenţionează să vândă o parte din rezerva de stat de apă grea, pentru a acoperi deficitul bugetar. O acţiune fără precedent în România, care arată cât de grav este dezechilibrul bugetar. Pe de altă parte, stocuri importante de apă grea are şi RAAN Drobeta Turnu Severin, aflată în faliment. Dacă RAAN ar reuşi să îşi vândă stocurile de apă grea, o parte importantă din bani ar ajunge la Complexul Energetic Oltenia.

Apa grea de la rezerva de stat a României a fost constituită atât pentru a asigura funcţionarea grupurilor 1 şi 2 de la Cernavodă în caz de nevoie, cât şi pentru a susţine punerea în funcţiune a viitoarelor grupuri 3 şi 4. Cantitatea de apă grea de la rezervă este secret de stat, aşa că deocamdată nu este clar cât ar putea câştiga statul din vânzarea acesteia.
Regia de la Turnu Severin a încetat producţia de apă grea în 2015. RAAN are stocuri estimate de ziare.com la 2.800 de tone, dar statul nu şi-ar putea finanţa deficitul din vânzarea acestora, pentru că banii ar ajunge la creditori. O tonă de apă grea poate fi vândută cu 500-600 de mii de dolari.

Cine voia să acopere gaura din buget cu apă grea

Despre vânzarea de apă grea pentru a aduce bani la buget vorbea în decembrie anul trecut, în Parlament, ministrul de atunci al Finanţelor, Ionuţ Mişa. „Nu apreciem că veniturile sunt supraevaluate. În cursul anului 2017, pe 10 luni, comparativ cu anul 2016, avem o creştere de venituri de 12,85 miliarde lei. Nu cred că mai putem spune că veniturile nu sunt sustenabile pentru viitor. Am adus în discuţie şi elemente care vor genera o creştere a veniturilor, atât din punct de vedere al veniturilor fiscale, aici fiind câteva elemente la nivelul îmbunătăţirii colectării, la nivelul implementării caselor de marcat, cât şi venituri de natură nefiscală prin vânzarea apei grele care are cel mai bun procent din UE şi vânzarea de licenţe 5G. Din aceste motive veniturile vor fi mai mari şi nu există niciun risc”, a spus Mişa.

Vizualizări: 1,685

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: