Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

CEO recunoaşte: Noxele în carierele miniere, peste limitele admise

Complexul Energetic Oltenia va face demersuri pentru prelungirea termenului în care salariaţilor li se recunoaşte faptul că muncesc în condiţii deosebite. Compania susţine că a redus noxele în cariere prin investiţiile din ultimii 15 ani, dar acestea rămân peste limita maximă admisă. CEO dă vina pe utilajele din anii ’60, când limitele de noxe erau altele. Informaţiile apar în răspunsul dat de companie la o interpelare a deputatului Dan Vîlceanu, pe tema condiţiilor de muncă din carierele miniere.

În Gorj erau la nivelul anului trecut 7.381 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia încadraţi la condiţii deosebite de muncă. Avizele care le recunosc dreptul de a se pensiona mai devreme, din cauza condiţiilor în care lucrează, expiră la finalul acestui an. CE Oltenia vrea să facă demersuri pentru prelungirea acestora.

Avizele pentru condiţii deosebite de muncă au tot fost reînnoite în ultimii zece ani, de fiecare dată compania întocmind un Plan de prevenire şi protecţie care să ducă la normalizarea locurilor de muncă. „Cu toate eforturile depuse, nu s-a reuşit aducerea nivelului noxelor în limitele admise”, se arată în documentul semnat de managerul companiei, Sorin Boza, şi de Ovidiu Bălăcescu, membru al Directoratului.

Condiţiile în care muncesc minerii şi energeticienii din CE Oltenia pot conduce în timp la îmbolnăviri profesionale. Compania arată în răspunsul la interpelare că a cheltuit peste 20 de milioane de lei pentru reducerea noxelor în carierele miniere. „În perioada 2016-2017, pentru realizarea măsurilor din acest plan, a fost cheltuită suma de 21.221.169,8 lei numai în activitatea de extracţie a lignitului, dar în ciuda efortului financiar depus, cu toate că nivelul noxelor a scăzut, nu s-a reuşit totuşi aducerea în limitele admise, acest fapt fiind constatat în urma efectuării măsurătorilor de noxe în luna octombrie 2017, aşa cum rezultă din buletinele de determinări emise de Direcţia de Sănătate Publică Gorj”, arată CEO.

Problema normalizării locurilor de muncă a fost dezbătută în şedinţa Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă al CE Oltenia, fiind trasă concluzia că asta nu se poate întâmpla până la sfârşitul anului, când expiră avizele pentru condiţii deosebite. Pe cale de consecinţă, CE Oltenia a stabilit să facă documentele justificative în baza cărora să fie iniţiat procesul de elaborare a unui act normativ care să permită prelungirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite.

Deputatul liberal Dan Vîlceanu a cerut guvernului, în interpelare, să ia măsuri astfel încât minerii şi energeticienii care beneficiază de condiţii deosebite de muncă să nu piardă acest drept, câtă vreme condiţiile de muncă se înrăutăţesc, în loc să se îmbunătăţească.

Vizualizări: 2,700

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: