FNME cere din nou stoparea importului de energie

Complexul Energetic Oltenia funcționează de luni bune la un sfert de capacitate, stârnind îngrijorare printre cei peste 12.000 de salariați. Compania este nevoită să se descurce într-o piață neconcurențială, spun liderii sindicali, mai ales că doar taxa pe poluare este uneori mai mare decât prețul energiei. În acest timp, România importă energie ieftină, poluantă, din țări care nu sunt nevoite să achite certificate de carbon.

Federația Națională Mine Energie a trimis vineri un nou mesaj premierului Orban și ministrului Economiei, Virgil Popescu, prin care se solicită stoparea importului de energie.

„Federația Națională Mine Energie (...) vă solicită încă o dată să întreprindeți toate măsurile necesare pentru stoparea importului de energie electrică din țările non UE, țări care nu au obligația de a achita certificate de CO2, astfel încât energia necesară pentru consumul intern să fie produsă de capacitățile de producție ale României, în vederea protejării locurilor de muncă ale salariaților pe care îi reprezentăm“, se arată în adresa semnată de președintele FNME, Dumitru Pîrvulescu.

FNME transmite și îngrijorările legate de „situația foarte grea în care se află Complexul Energetic Oltenia, datorită modului în care funcționează piața de energie din România (funcționare neconcurențială) cât și a întârzierilor nejustificate ale adoptării actelor normative necesare pentru deschiderea fronturilor de lucru în carierele miniere“.

Liderii sindicali atrag atenția că decarbonarea nu înseamnă renunțarea la combustubilul fosil (cărbune) pentru producerea energiei electrice. „Am adaptat, ca și companie, tehnologii care să nu mai polueze, modernizând agregatele din centralele electrice, astfel încat ne-am încadrat în parametrii necesari pentru a obține acordurile de mediu pentru cele patru termocentrale din portofoliul companiei“, arată FNME.

Federația sindicală solicită celor doi demnitari o întâlnire pentru a detalia problemele și a discuta soluțiile propuse.

Vizualizări: 2,338

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: