FNME - a patra zi de protest. ITM Gorj, în control la CEO

Circa 200 de mineri şi energeticieni s-au strâns şi ieri în Piaţa Prefecturii cerând demisia conducerii CE Oltenia sau respectarea Contractului Colectiv de Muncă. Oamenii sunt nemulţumiţi că li se ia din venituri puţin câte puţin, ultima decizie a administraţiei fiind aceea de a acorda prima de vacanţă după şase luni. La începutul acestei săptămâni, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a dat curs unei sesizări a Federaţiei Naţională Mine Energie (FNME) şi a trimis o echipă de control la CE Oltenia.

Liderii de sindicat de la FNME au declarat ieri că la CE Oltenia se află o comisie de la ITM Gorj, ca urmare a unor plângeri ale sindicaliştilor privitoare la nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă. O sesizare a fost depusă şi la Inspecţia Muncii, dar şi la ITM Gorj. Luni, ITM a trimis o echipă de control. Sesizarea FNME la Inspecţia Muncii se referă la măsura Directoratului de a acorda prima de vacanţă începând cu luna iulie. Sindicaliştii din FNME spun că administraţia încalcă, din nou, prevederile contractului colectiv de muncă. Articolul 139 din CCM spune că prima de vacanţă se dă cu cinci zile înainte de plecarea în concediu. Ulterior, directorul general a declarat că este dispus să dea 1.000 de lei după primele zile de concediu şi restul din iulie. „Am făcut sesizare şi la Inspecţia Muncii şi la ITM, la Gorj, dar aţi văzut ce controale fac ei. Când am sesizat acel abuz, când puneau oameni să semneze actele adiţionale, ITM le-a dat timp până când, sub presiune, au semnat aproape toţi salariaţii. De această dată am sesizat mai multe aspecte, încălcări ale contractului, prima de vacanţă, obligativitatea de a negocia, cota de energie, desfiinţări de posturi câştigate în instanţă. Sunt mai multe aspecte“, a declarat liderul sindical Dan Pîrvulescu. Ultima sesizare, făcută de FNME la ITM Gorj, a fost soluţionată favorabil pentru salariaţi. Este vorba despre intenţia administraţiei CEO de a pune angajaţii să dea înapoi sume de bani, încasate pentru concediu de odihnă, în cazul în care au avut şi concediu medical. „Atât concediul de odihnă cât și concediul medical trebuie analizate și privite ca drepturi distincte recunoscute salariaţilor, fiecare dintre acestea urmând a se acorda în conformitate cu prevederile legale aplicabile, concediul de odihnă la care are dreptul un salariat, conform legii, neputând fi diminuat ca urmare a efectuării concediului pentru incapacitate temporară de muncă“, se arata într-un comunicat al ITM Gorj. 

DECLARAŢIE

Directorul ITM Gorj, George Romanescu, a declarat că echipa de control a ajuns acum la CE Oltenia respectând-se procedurile. Sesizarea a fost depusă în ianuarie, însă Romanescu a explicat faptul că există termene pentru soluţionarea unei plângeri. El a mai spus că în câteva zile va avea şi o concluzie a controlului.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: