Finanţarea sportului nu mai e limitată la 5% din buget
FRF a anunţat, marţi, pe site-ul oficial, că pragul de 5 la sută la care era limitată finanţarea primită de echipe din partea autorităţilor locale a fost înlăturat. Autorităţile din Gorj finanţează într-o măsură extrem de redusă sportul local.
Legea Sportului a fost modificată, iar Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis vineri, la aproape trei ani de la momentul în care federalii au dat startul demersurilor pentru schimbare. Astfel, echipele din Liga 1 finanţate din banii autorităţilor locale (CSM Poli Iaşi, FC Voluntari şi Concordia Chiajna), ori cele multiple din ligile inferioare vor putea primi o sumă mai mare.
Întrucât numeroase cluburi au comunicat în mod oficial că impunerea unui prag de 5% limitează în fapt finanţările primite din partea autorităţilor locale, existând situaţii în care cluburile primesc mai puţin bani, şi în vederea respectării principiului autonomiei locale, în noua Ordonanţă pragul de 5% a fost înlăturat, pentru a încuraja autorităţile locale să sprijine cât mai mult sportul.
„O altă modificare importantă o reprezintă extinderea aplicabilităţii contractului de activitate sportivă pentru o mai largă categorie de participanţi. Astfel, conform regulamentelor şi statutelor federaţiilor sportive naţionale, alte persoane care contribuie la realizarea activităţii sportive vor beneficia de posibilitatea încheierii acestui tip de contract specific”, se arată într-un comunicat al federaţiei.
În Liga 2, în afară de ASU Politehnica Timişoara, Ripensia Timişoara, Metaloglobus Bucureşti şi Pandurii Târgu Jiu, restul echipelor primesc bani de la autorităţile locale.