Fermierii gorjeni resping programul ”Tomata”. Care sunt motivele!
Programul ”Tomata” nu pare să mai fie tentant pentru legumicultori. De exemplu, în judeţul Gorj s-au înscris foarte puţini agricultori care vor să obţină finanţare din partea statului pentru cultura de roşii în spaţii închise. Se tem că vor rămâne cu produsele nevândute.
Scumpirile din ultima perioadă, dar şi una dintre condiţiile impuse în Programul Tomata îi sperie pe legumicultori, iar mulţi dintre ei fac un pas în spate. Laurenţiu Mălăescu este un tânăr legumicultor din localitatea Băleşti, judeţul Gorj. Acesta a accesat fonduri de la stat pentru cultivarea roşiilor în solarii până anul acesta. Acum, bărbatul a renunţat la suma de 3000 de euro pusă la dispoziţie în cadrul programului.
”Anul acesta nu m-am înscris şi nici nu o să mă înscriu pentru că în condiţiile care sunt este foarte greu să faci cantitatea de 3000 de kilograme până pe data de 10 iunie. Sunt foarte multe costuri cu încălzirea şi nu ne putem permite, nu îți dă un randament, un raport calitate-preț, să îți convină să faci chestia asta. Investim mult în căldură. Te costă 6000-7000 de lei încălzirea plus altele. Semințele s-au scumpit cu cel puțin 20%”, a spus Laurențiu Mălăescu.
Dacă până acum erau zeci de beneficiari, acum numărul este de 10 ori mai mic. ”În anii trecuţi erau în jur de 40 de beneficiari, în schimb, anul acesta am vorbit cu colegii mei şi nu se înscriu Nu cred că o să fie mai mulţi de 5 membri, dacă o să fie”, mai spune Laurențiu.
Cei care s-au hotărât să aplice la acest program spun că cheltuielile sunt destul de mari, însă suma de 3000 de euro îi ajută. ”Pentru noi ca si legumicultori este o sumă modică, dar este un ajutor pentru că nu suntem ajutați cu foarte multe, iar 3000 de euro sunt bine veniți. Sunt riscuri destul de mari în ceea ce ne privește pe noi. Suntem într-o zonă de munte unde nu suntem ajutați de vreme, dar încercăm să ajungem si noi cu încălzire, eforturi financiare destul de mari. Lemnul s-a scumpit destul de mult, curentul la fel. Încercăm să ținem pasul si noi cu legumicultorii care sunt ajutați puțin și de vreme”, spune Alin Toma, legumicultor din Mușetești, Gorj.
Autorităţile se aşteaptă ca în ciclul 2 al programului să vină mai mulți beneficiari, asta abia de la toamnă. ”S-au mai redus, dar avem semnale că se vor înscrie în ciclul 2. Ultima zi de depunere este 1 martie 2022, iar valorificarea producţiei trebuie să se facă până la data de 10 iunie”, spune Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj.
Cantitatea de livrare este de 3 tone, iar dacă această condiţie nu va fi îndeplinită, puţinii legumicultori pot pierde sprijinul de la stat.