Exproprierile din Jilţ, blocate şi după hotărârea de guvern. Care e soluţia!

Hotărârea de Guvern privind exproprierile de utilitate publică pentru culoarul avizat de la cariera Jilț Nord ar putea avea nevoie de modificări, spun reprezentanţii Prefecturii Gorj. Asta pentru că în hotărâre sunt prinse şi imobile fără proprietari, deşi aceştia există şi trebuie adăugaţi. Aceasta este una din propunerile făcute de comisia de aplicare a hotărârii, convocată miercuri, 21 septembrie, la discuţii de prefectul Gheorghe Paraschivu.

Exproprierile de la cariera Jilț Nord sunt oarecum blocate. Au fost rezolvate doar câteva dosare acolo unde era vorba de cedarea unor terenuri pentru utilitate publică, iar proprietarii nu au avut pretenția plății uzufructului. Acolo unde proprietarii au cerut și plata contravalorii culturilor, dar și stabilirea valorii caselor pe care le dețin, a intervenit acest blocaj. Asta pentru că prin hotărârea de Guvern este plătită doar contravaloarea terenurilor. Prefectul de Gorj a convocat miercuri membrii comisiei la discuţii, având informaţii că nu lucrează la capacitate. Astfel a aflat punctul de vedere al autorităţilor de la Mătăsari, dar și al reprezentanţilor CE Oltenia și Oficiului de Cadastru (OCPI).
Oamenii din Runcurel, Croici și celelalte zone unde vor fi făcute exproprieri în baza hotărârii nu vor să cedeze casele și grădinile fără să știe valoarea acestora. CE Oltenia încă mai face calcule, după spusele prefectului de Gorj. Circa 100 de case din Mătăsari vor fi demolate pentru avansarea excavatoarelor de la cariera Jilț Nord. "Cu uzufructul se lucrează la un regulament al CEO și pe viitor este posibil să fie trecut acolo. La acest moment nu este prevăzut în hotărârea de guvern. În ceea ce priveşte casele, se despăgubesc de către CEO pe baza regulamentului propriu. Acum CEO lucrează la aceste calcule, la documentaţie, nu comisia de la primăria Mătăsari", a declarat Gheorghe Paraschivu, prefectul de Gorj.
CE Oltenia ar putea solicita modificarea hotărârii de guvern avizată pentru culoarul Jilț Nord în cazul în care comisia locală de fond funciar din Mătăsari va cere acest lucru. Comisia are de adăugat niște noi proprietari pentru terenuri care au fost prinse în document ca fiind ale nimănui. Ar fi câteva situații de acest gen. "S-a discutat despre proprietarii care nu au fost identificați și erau trecuți în hotărârea de Guvern la poziția teren la dispoziția comisiei locale sau proprietar neidentificat. Pentru asta s-a propus modificarea hotărârii de Guvern, ca fiind cea mai bună soluție și în căsuța unde-i trecut la dispoziția comisiei locale să fie trecuți proprietarii identificați după apariția hotărârii. Este o propunere, eu am sugerat să mai analizeze juriștii de la Prefectură, CEO și chiar OCPI", a mai spus prefectul de Gorj.

Vizualizări: 1,053

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: