Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Explozie la un bloc din Târgu Cărbuneşti

O acumulare de gaze produsă într-un apartament dintr-un bloc aflat în Târgu Cărbuneşti a produs ieri o explozie pe care localnicii nu o vor uita prea uşor. Zeci dintre ei au fost evacuaţi din cauza fumului degajat în urma incendiului ce a izbucnit ulterior, două persoane, proprietarii apartamentului, zbătându-se între viaţă şi moarte pe patul de spital. Aceştia au avut nevoie de un elicopter al Ministerului de Interne pentru a fi transferaţi la Bucureşti, locuinţa lor devenind doar o amintire plină de mult fum.

Somnul dulce de dimineaţă al locuitorilor din Târgu Cărbuneşti a fost stricat ieri în zori de o explozie care a zguduit un bloc întreg şi nu numai. Nenorocirea s-a produs în apartamentul soţilor Bâţu, Gabriela şi Gheorghe, de 46 şi, respectiv, 48 de ani. Cei doi dormiseră toată noaptea fără probleme, iar de dimineaţă, puţin după ora 6.00, când capul familiei a vrut să aprindă becul la baie, s-a produs nenorocirea. Gazele acumulate în apartament au bubuit pur şi simplu, iar locuinţa a fost cuprinsă de un incendiu puternic, limbile de foc ieşind pe ferestre şi înălţându-se câţiva metri, până la etajele de deasupra.

Fiul celor doi a văzut totul din dormitorul său, din pat, după explozie, acesta trezindu-se pe balcon. „Dormeam şi îmi aduc aminte doar că tati a vrut să aprindă becul la baie, după care a bubuit ceva foarte tare şi l-am văzut pe el cuprins de flăcări. Imediat ceva m-a împins de pe pat şi m-a aruncat prin uşă pe balcon. Am apucat să mă ţin de nişte bare ca să nu cad pe pământ”, spune băiatul celor doi, acesta salvându-se ulterior prin escaladarea balconului vecinilor, de unde a fost evacuat.

Clipe de groază

De abia atunci a început coşmarul pentru locatarii blocului. Oamenii s-au trezit vrând-nevrând, explozia resimţindu-se şi la un bloc din vecinătate. Pentru cei aflaţi la etajele superioare a fost cel mai greu să se evacueze pentru că fumul şi panica au pus stăpânire pe oameni. Mulţi s-au speriat şi când au văzut că pompierii nu vin repede sau, dacă vin, nu au ce le trebuie. „Nişte jerpeliţi de pompieri, fără scară, fără mască, doi vai de capul lor, de aici de la Târgu Cărbuneşti, care nici nu ştiau ce să facă la ora aia. Noi sunam la 112 şi îi întrebam ce să facem, iar ei ne spuneau că ne vor salva pompierii. A durat mult până au venit cei de la Târgu Jiu şi aceştia într-adevăr au avut cu ce să ne salveze”, spune una dintre locatare, cu care nu este însă de acord primarul Viorel Mazilu, care susţine că oamenii săi au intervenit prompt, în 5 minute.

Rând pe rând, bătrâni, adulţi şi copii, au fost evacuaţi din apartamentele în care se refugiaseră şi în care se mai putea respira cât de cât. Pompierii din cadrul ISU Gorj au evacuat 26 de persoane, dintre care şase au fost copii cu vârste de până în 14 ani. O parte dintre ei au mers la ambulanţele venite în cartier pentru a acorda primul ajutor.

Pagube uriaşe

La spital au ajuns doar proprietarii apartamentului, care au suferit arsuri de peste 80% din suprafaţa corpului, arsurile fiind de gradul 2 şi 3, pentru transportarea lor la Bucureşti fiind solicitat un elicopter al Ministerului de Interne. „Acasă” a rămas însă un dezastru, apartamentul lor fiind tot numai un scrum, nici măcar un obiect cât de mic nerămânând integru. Totul a fost trecut prin foc, suflul exploziei afectând şi alte apartamente din bloc, cel mai grav fiind al vecinului Constantin Bengun. „A fost explozia la vecinii de la apartamentul 6 şi a intrat fumul şi focul şi la noi. Uşa la intrare e făcută zob, cea de la dormitor la fel şi am avut norocul că am luat o nepoţică şi pe fiica mea şi ne-am putut retrage pe balcon. Au apărut fisuri în zid, dar, la cei 72 de ani ai mei, să ştiţi că nu mai mă sperii de atât. Bine că nu a fost şi mai rău”, spune bătrânul.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a comunicat ieri că structura de rezistenţă a blocului nu a fost afectată. Locatarii au putut să revină la locuinţele lor, aceştia începând imediat să îşi repare uşile de la intrare şi apoi să îşi evalueze pagubele din interior. Primăria le-a promis că îi va ajuta cu geamuri termopan acolo unde este cazul, dar şi cu masă caldă şi chiar cazare, la nevoie. Oamenii nu şi-au părăsit însă apartamentele, dar au devenit mult mai precauţi, mulţi verificând starea tehnică a furtunurilor cu care au asigurat racordul aragazurilor la reţeaua de gaze.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: