EXCLUSIV: O noapte cu „ciudaţii” din pădurea Cornetului
Libertate, artă şi dragoste pentru natură. Acestea au fost ingredientele de bază ale festivalului de muzică electronică de la Schela. Sâmbătă seara, organizatorii spectacolelor din inima pădurii Cornetului au deschis porţile localnicilor, pentru ca aceştia să se convingă de faptul că nu a fost nimic necurat la mijloc. Ziariştii care s-au strecurat acolo au putut să vadă un spectacol de calitate, original şi o organizare de excepţie. Erau mulţi tineri care arătau „ciudat”, dar comportamentul nu era cu nimic neobişnuit.
Două luni s-a muncit pentru organizarea festivalului ”Psyschedelic Music and Arts Dance Festival” care a reunite timp de patru zile iubitorii de muzică ”goa” la Schela. Tinerii participanţi la festival sunt adepți ai ritualului „Rebirth“ (Renaşterea) și nu se consideră yoghini, deşi în dansurile şi ritualurile lor se regăsesc anumite practiciYoga. Tabăra și-au amenajat-o la Schela, lângă pădurea Cornetului, la 20 de kilometri de Târgu Jiu.
Nu au distrus nici măcar o creangă
O mare parte a celor prezenți la festival fac parte din Asociaţia „SpaceSheep”, care s-a ocupat de organizarea festivalului. Totul a fost organizat într-o poieniţă în mijlocul pădurii, unde a fost făcut un fel de labirint. Căile de acces au fost marcate cu pietre, bucăţi de lemn şi sfori. Corturile au fost amplasate în locuri special amenajate şi la fiecare cort exista un sac de gunoi. Nimeni nu avea voie să facă focul decât în locul special amenajat în mijlocul poienii, într-o vatră făcută din fier şi pietre.
Un accent deosebit s-a pus pe curăţenie şi protejarea naturii. Nimeni nu a aruncat la întâmplare nici măcar un chiştoc de ţigară sau vreun ambalaj de mâncare sau de băutură. Fiecare fumător avea la brâu o sticluţă cu apă în care punea chiştoacele.
A fost un festival diferit pentru că a fost în natură, în mijlocul pădurii, însă felul în care au fost concepute scenele pe care a mixat cel mai bun dj din Argentina au fost concepute în cel mai original mod din pânză şi lemn, cu jocuri de lumini şi proiecţii care te făceau să te simţi ca într-un club de fiţe. Numai că aici fiţele au lipsit, fiecare s-a distrat în felul lui, a simţit muzica electronică în mod diferit.
Ceaiuri indiene în coajă de cocos
Cei care au venit la festival au mâncat, într-o bucătărie amenajată în pădure, preparate cu produse din carne, dar şi vegetariene, alimente pe care le-au cumpărat de la oamenii din sat. A fost şi un cort unde se servea ceai indian şi unde puteai afla câte ceva despre ritualul de preparare şi servire a ceaiului. Cei care au dorit să plece acasă cu vreo amintire aveau posibilitatea să cumpere câte un suvenir sau articole de îmbrăcăminte, de la un stand special amenajat. Ceaiul cald, viul fiert şi clătitele au fost la mare căutare.
Ceea ce a atras atenţia oricărui vizitator al festivalului au fost vestimentaţia şi frizurile excentrice ale petrecăreţilor.