Drumul spre Poiana Soarelui din Schela, închis de yoghini
Festivalul de la Schela, unde sunt aşteptaţi în aceste zile peste o mie de tineri din întreaga lume, este deocamdată interesant prin misterul în care este învăluit. Astfel, în Poiana Soarelui nu se poate pătrunde decât pe jos şi fără nici un fel de aparate de filmat şi fotografiat. Organizatorii festivalului se feresc să stea de vorbă cu presa şi fac regulile în zona pe care au închiriat-o de la o obşte din localitate.
Peste 1000 de tineri simpatizanţi ai muzicii electronice din România şi din Europa sunt aşteptaţi la Schela. Aici, începând de ieri, timp de patru zile se desfăşoară un festival internaţional de artă, muzică electronică şi lumini. Cei care vor să participe trebuie să achite suma de 130 de lei şi să respecte anumite condiţii stabilite de organizatori. Festivalul este organizat de o firmă din Bucureşti condusă de un portughez. Anul trecut s-a organizat la Drăgăşani şi a avut ca element primordial pământul. Acum, în trecere prin Judeţul Gorj, organizatorii au descoperit un loc în apropiere de Poiana lui Mihai în comuna Schela şi au decis să organizeze în acest an festivalul aici, avânt ca element primordial focul.
„Ce facem noi aici e un stil de viaţă”
Pregătirile au început în urmă cu aproximativ o lună de zile, atunci când au luat legătura cu primarul Comunei Schela, Aristide Şerbănescu, care a fost de acord. Au închiriat de la Obştea Schela o anumită zonă contra sumei de 50 de milioane de lei vechi şi au început să amplaseze aici corturile. În această zonă nu se intră decât cu aprobarea organizatorilor, iar cei care participă la festival trebuie să respecte anumite condiţii. Întâi de toate trebuie să fie fani ai muzicii electronice şi să iubească arta şi natura, trebuie să plătească o taxă de 130 de lei, să vină cu corturi, haine groase şi anumite obiecte pentru servirea mesei şi nimeni nu are voie să facă focul individul, pentru că va fi un singur foc într-un loc special amenajat.
O echipă Gorj TV a reuşi să vorbească cu câţiva participanţi la festival care însă nu au intrat prea mult în amănunte. ”Este un festival de muzică electronică, nimic altceva. Va fi şi o expoziţie de artă şi un spectacol de lumini. Din câte ştiu eu este şi un stand yoga, dar aici nu va fi nimic legat de Misa sau alte chestii de genul ăsta. Pur şi simplu e un festival care se face anual, în diverse locaţii, la care participă tineri din România şi din alte ţări şi se respectă anumite reguli impuse de organizatori. În plus de asta ce facem noi aici este un stil de viaţă”.
„Sunt ecologişti până peste cap”
Primarul comunei Schela, Aristide Şerbănescu, nu crede că în spatele acestui festival se ascund lucruri dubioase. Este mulţumit că tinerii care vor veni la Schela sunt ecologişti convinşi şi că la bugetul local vor intra ceva bani. „Din câte am văzut eu sunt ecologişti până peste cap. Au amenajat zona fără să distrugă absolut nimic, şi-au marcat zona foarte bine, au amplasat saci menajeri peste tot, nu folosesc obiecte de plastic sau metal, totul este ecologic la ei. Am fost acolo şi cu subprefectul Horaţiu Gorun şi cu poliţia nu pare a fi ceva dubios. Au pază asigurată. Ei au încheiat un contract de închiriere cu Obştea Schela la bugetul local au obligaţia de a dat 2 % din încasări. Am fost cu cei de la contabilitate ca să nu fim păcăliţi. După părerea mea au făcut ceva frumos acolo şi nu cred că sunt probleme”.