Electricieni sancționați de CE Oltenia. Au reclamat pericolul de la locul de muncă!
Doi angajați ai Complexului Energetic Oltenia au fost sancționați cu diminuarea salariului pentru că au refuzat să-și pună viața în pericol la locul de muncă. La trei luni distanță de la acest incident, un angajat de la Jilț Sud, cu o vechime în câmpul muncii de aproape trei decenii, a murit electrocutat.
Concret, în data de 8 martie 2019, la intrarea în schimbul I, salariații formației electrice de revizii anuale de la Secția Mentenanță Energetică din cadrul EMC Jilț au primit ca sarcină de serviciu să demonteze stația 20/6 kv, nr. 35, aparținând Carierei Jilț Nord, în vederea transportării în cadrul depozitului de materiale recuperate.
Doi electricieni au refuzat să semneze autorizația de lucru. În aceste condiții, nu au fost admiși la lucrare, iar ulterior au fost sancționați disciplinar. Șefii companiei au susținut că cei doi salariați nu ar fi fost de acord cu șeful de lucrare desemnat, un electrician, în condițiile în care conducătorul formației de lucru se afla în concediu de odihnă, iar șeful de echipă era în medical.
Unul dintre electricieni, Constantin Dobrițoiu, a dat compania în judecată. Asta după ce bărbatul din Motru a fost sancționat disciplinar cu reducerea salariului cu 5% pe luna mai, în baza raportului de cercetare disciplinară aprobat de directorul Direcției Miniere.
Pericol de electrocutare, angajat sancționat
Angajatul EMC Jilț a explicat, în fața instanței, că refuzul nu a avut legătură cu persoana desemnată șef de lucrare, ci cu modul de lucru, stația fiind sub tensiune în momentul în care i s-a cerut să semneze autorizația de lucru. Mai mult, angajatul CE Oltenia spune că nu au fost respectate normele de protecție a muncii, existând pericolul electrocutării.
Potrivit documentelor depuse la instanță, „lucrările la celulele de sosire din stațiile de transformare 20/6 kv se execută cu scoaterea de sub tensiune și separarea vizibilă a instalației electrice”. Operațiile pregătitoare încep cu echiparea formației de lucru. Echipamentul individual de protecție presupune salopeta ignifugată, casca cu vizieră de protecție a feței, cizme și mănuși electroizolante.
„În cazul de față, reclamantului, în calitate de membru al formației de lucru, i s-a cerut să semneze autorizația de lucru înainte de realizarea zonei de lucru, respectiv înainte de decuplarea stației electrice de sub tensiune. Acest lucru este recunoscut chiar de șeful de secție, cel care a efectuat deconectarea aparatajului de 6 kv și 20 kv din incinta stației, dar este confirmat și de ceilalți martori”, potrivit informațiilor din dosar.
În plus, echipamentul de protecție nu era adecvat, lipsind cizmele electroizolante. Cum procedura instituită de CE Oltenia nu a fost respectată, iar reclamantul ar fi trebuit să pătrundă în zona de lucru, o stație electrică, fără cizme electroizolante, judecătorii au apreciat că nu se poate vorbi de vinovăția electricianului și implicit de săvârșirea unei abateri disciplinare.
În aceste condiții, Tribunalul Gorj a constatat că refuzul electricianului Dobrițoiu de a semna autorizația de lucru a fost justificat și a admis cererea de anulare a sancțiunii. „Admite acțiunea. Anulează decizia nr. 663/14.05.2019 emisă de pârâtă. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta sentinței din 14 noiembrie a Tribunalului Gorj.
Alte tragedii, aceleași măsuri
La trei luni de la acest incident, un electrician de nici 50 de ani de la Cariera Jilț Sud, cu 28 de ani vechime în minerit, și-a pierdut viața. Vasile Purdescu s-a electrocutat în timp ce executa lucrări de întreținere la întrerupătorul general de 6Kv din casa electrică a unui transportator de bandă.
Oamenii se plâng mereu că lucrează cu improvizații și că sunt forțați să nu respecte normele de protecția muncii. Este cunoscut cazul electricianului de la Lupoaia, care a sunat la 112 pentru că șeful său l-a obligat să mute un cablu electric aflat sub tensiune.
Și asemenea situații au apărut chiar după cazul Pinoasa, din 2018. Doi electricieni au ajuns atunci să fie tratați în Belgia, după ce au suferit arsuri grave. La vremea respectivă, oficialii din Ministerul Energiei spuneau că minerii arși au fost de vină pentru că au intervenit într-o casă electrică fără să oprească tensiunea. Compania a promis atunci măsuri, instruiri, dar condițiile de lucru nu s-au îmbunătățit mai deloc.