Numirea lui Ișfan, atacată în instanță. „Un abuz”
Un dascăl din Gorj a cerut în instanță anularea ordinului prin care Ion Ișfan a fost numit în funcția de inspector școlar adjunct. În motivarea cererii de chemare în judecată, profesorul Ion Elena a arătat că, prin această numire, Ministerul Educației Naționale a săvârșit „un abuz”.
Profesorul Ion Elena, fost inspector școlar, a dat în judecată Ministerul Educației Naționale, dar și pe foștii miniștri Ecaterina Andronescu și Valer Daniel Breaz. El a cerut să se constate nelegalitatea ordinului din 10 aprilie privind numirea lui Ion Ișfan, prin detașare în interesul învățământului, în funcția de inspector școlar general adjunct.
Tot Elena mai cere suspendarea ordinului nr. 506/30.08.2019 prin care lui Ișfan i-a fost prelungit mandatul la conducerea ISJ Gorj, dar și obligarea Ministerului Educației Naționale la plata de daune materiale către statul român, „în cuantumul sumei salariilor încasate ilegal” de către fostul inspector școlar general.
Numire „ilegală și imorală”
„După ce, în data de 23 martie 2019, Ion Ișfan a fost schimbat de MEN, prin ministrul de atunci, Ecaterina Andronescu, din funcția de inspector școlar general al I.Ș.J. Gorj, pentru grave abateri de la legislație și repetate abuzuri de putere, este impardonabil ca acesta să fie readus în IȘJ Gorj, prin ordinul semnat de același ministru, la mai puțin de trei săptămâni, pe o funcție de importanță pentru sistemul educațional din acest județ. Faptul acesta este ilegal și imoral în aceeași măsură”, motivează Ion Elena.
Dascălul explică faptul că „este imoral” ca „un profesor de nota 5 și ceva la titularizare”, cu mai multe nereguli în activitate, să vină în interesul învățământului pe o funcție ce implică, în primul rând, demnitate, integritate și profesionalism.
Mai mult, numirea „este ilegală”, spune Elena. Dacă funcția de inspector școlar general adjunct ar fi scoasă la concurs, Ion Ișfan nu s-ar putea înscrie la examen, pentru că nu ar îndeplini condițiile legii.
Concret, Ișfan trebuia să fi îndeplinit cumulativ mai multe criterii de performanță, printre care și pe acela de a fi obținut calificativul „foarte bine” în ultimii cinci ani școlari, respectiv pentru perioada 1 septembrie 2013 - 31 august 2018. Or, în doi ani școlari din această perioadă (2016-2017 și 2017-2018), activitatea lui Ion Ișfan la IȘJ Gorj a fost evaluată de MEN cu calificativul „bine”. „Acest fapt contravine legii care nu permite detașarea în interesul învățământului pe funcția pe care o ocupă în prezent. Mai mult, Ișfan nu a avut nici recomandarea Consiliului de Administrație al IȘJ Gorj pentru a obține această detașare, cum cere legea”, a mai arătat Ion Elena.
La termenul din 4 decembrie, Tribunalul Gorj a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Craiova. Motivul este acela că pârâtul, respectiv Ministerul Educației Naționale, este o autoritate publică centrală, iar competența materială de a judeca în primă instanță cauza îi revine secției de contencios administrativ și fiscal a curții de apel.