Instalarea centralei din biserică s-a lăsat cu dosar penal

Dosar penal în urma scandalului de la Biserica Sfântul Nicolae din Târgu Jiu, unde a fost instalată o centrală termică fără vreo autorizație. Criminaliștii au făcut verificări la lăcașul de cult și a fost întocmit dosar penal pentru distrugere și efectuarea unor lucrări fără autorizație de construire. Nu este singura anchetă care a fost declanșată în urma unei fotografii ce a fost postată pe internet și a devenit virală. Și Mitropolia vrea să afle cum stau lucrurile, dar și cei de la Cultură au început să caute toate avizele eliberate pentru restaurarea bisericii în ultimii 30 de ani.

Centrala termică ar fi fost instalată în urmă cu 17 ani. Spune acest lucru preotul paroh Adrian Porei: „Centrala a fost aici de 17 ani. Noi știm că avem toate avizele necesare. Este în lucru un alt proiect de restaurare și va fi mutată centrala. Problema este că nu a fost amplasată într-un loc potrivit și căutăm altă soluție. Se fac verificări. Așteptăm rezultatele”.

Rezultate așteaptă și cei de la Mitropolia Olteniei. “Așteptăm expertiza finală și se vor trage niște concluzii. Mai mult nu am ce să vă spun. Se fac investigații. Știm despre ce este vorba, dar trebuie să se meargă până la capăt cu investigațiile. Trebuie să se analizeze dacă au consultat sau nu Centrul Eparhial. Cei care montează centrale au și experiența de a pune astfel de surse de încălzire și în astfel de monumente istorice, să nu strice piesele de patrimoniu. E foarte important să așteptăm rezoluția finală. Se fac investigații. Colegii mei de la Mitropolie sunt puși în temă și așteptăm finalizarea expertizei”, a transmis Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Viceprimarul Adrian Tudor a explicat că problema nu este una singulară, dar că se poate îndrepta. „Nu este singulară, din păcate. Trebuie să înțelegem că preoții încearcă să creeze niște condiții, pe bună dreptate, pentru a încălzi biserica. Vin enoriașii și nu pot să stea în frig. Pe de altă parte, există niște reguli pe care trebuie să le respectăm cu toții. Un proiect avizat de Ministerul Culturii costă foarte mult pentru că lucrezi cu specialiști și atunci, cu siguranță, este nevoie și de un sprijin și din partea comunității. 17 ani reprezintă foarte mult. Probabil că actualii preoți nici nu erau aici. Din păcate, nu e un caz singular, dar este o eroare care se poate repara”, a explicat viceprimarul Adrian Tudor.

Specialiștii din cadrul Direcției de Cultură Gorj caută acum în arhivă toate avizele eliberate în ultimii ani pentru restaurarea bisericii. Pentru instalarea centralei termice, nu a fost găsită nicio autorizație până acum. “Lucrăm la un istoric al intervențiilor asupra monumentului respectiv, și anumte toate avizele emise de Direcția de Cultură Gorj și de Ministerul Culturii începând cu 1984, să vedem toate intervențiile care s-au făcut acolo. Cazul a fost preluat de IPJ Gorj și se continuă cercetările. Vrem să găsim soluții pentru ca ulterior cercetărilor să găsim o soluție pentru aducerea la starea inițială a peretelui și mutarea centralei poate într-o clădire anexă, unde să nu afecteze pictura. Întotdeauna sunt soluții. Biserica are și clădiri anexe și poate să meargă cu o subtraversare. Se pot găsi soluții. Aștept mai multe detalii după ce vor fi făcute mai multe cercetări”, a precizat Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției Județene de Cultură Gorj.

„Mi s-a părut absolut revoltător!”

Scandalul a izbucnit după ce polițiștii s-au autosesizat când au văzut o fotografie pe internet. Cel care s-a declarat revoltat de această situație a fost un tânăr târgujian care a revenit acasă, în biserica unde a fost botezat și a rămas mut de uimire când a văzut pictura distrusă. Marius Tudor spune că nu se aștepta la un asemenea scandal și nici la anchete și că doar a vrut să tragă un semnal de alarmă în mediul online, un semnal de alarmă care ar putea acum repara greșeală făcută de instalatori.

„Am fost la biserică, am făcut o fotografie când am văzut. Așa ceva nu mai văzusem până aici. Am mai văzut biserici făcute praf și pulbere, cum ar fi biserica monument istoric de la intrarea în Bălănești. Pictura din Biserica Sfântul Nicolae este foarte veche. Era în foarte bună stare mai ales că a fost ultima oară restaurată de Iosif Keber, unul dintre cei mai mari pictori de biserici din România. Când eram puști, îl vedeam pe Iosif Keber agățat în sfori pe biserică, picta, spăla, cât era ziua de lungă. Pictura de la 1812, să intervii în halul acela mi s-a părut absolut revoltător. Am postat o fotografie fără intenția de a face atât de mare scandal sau iureș ce a ieșit. Doar că am fost revoltat și, în general, eu mă revolt când văd monument istorice în astfel de situații”, a mărturisit Marius Tudor.

Galerie foto



Vizualizări: 2,000

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: