ELECTRA - lignit şi energie, în aceeaşi companie
“Electra” este numele companiei energetice din care vor face parte SNLO şi complexurile energetice din Oltenia, împreună cu Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica. Adunările generale ale acţionarilor acestor companii au aprobat vineri şi sâmbătă începerea procedurilor de fuziune. O acţiune susţinută de oamenii Partidului Democrat Liberal, căreia PSD i s-a opus public ieri, prin vocea deputatului Iulian Iancu. Sondajele de opinie arată că gorjenii cred că reorganizarea sectorului energetic va avea un impact pozitiv.
Vestea privind aprobarea în AGA a fuziunii dintre societăţile care vor forma compania Electra a fost dată vineri, de Ionel Manţog, director economic al CE Turceni şi membru în adunarea generală a acţionarilor la SNLO. Anunţul a fost făcut cu ocazia lansării campaniei electorale în Gorj pentru Traian Băsescu, candidatul susţinut de PDL. “Pot să dau o veste foarte bună pentru mineri şi energeticieni. Au fost ţinute adunările generale ale acţionarilor la toate unităţile din minerit şi energie prin care au fost aprobate fuziunile dintre SNLO, complexurile energetice, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica. Este obiectivul pentru care ne batem din 2005. Suntem singurul partid care ne-am bătut permanent pentru acest obiectiv”, a spus Ionel Manţog la mitingul organizat de PDL.
Şeful de campanie al Partidului Democrat Liberal în Gorj a precizat că “fără PDL şi fără preşedintele Traian Băsescu, mineritul şi energia nu ar fi azi ceea ce sunt”. Mai mult, democrat-liberalul avertizează că „o schimbare de regim înseamnă revenirea la strategiile de privatizare ale mineritului şi energiei”, privatizare blocată în 2005 de Traian Băsescu.
PSD anunţă public că se opune fuziunii
PSD, partidul care în 2003 a decis împărţirea în cinci a fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia, se opune acum constituirii a două mari companii energetice în România. Social-democratul Iulian Iancu a cerut ieri Guvernului să întrerupă procesul de fuziune a producătorilor de energie. "În cursul zilei de sâmbătă, la ora 11:00, în prima zi de campanie electorală, Guvernul a iniţiat un proces de restructurare a celui mai important sector din domeniul economic, care vizează strict domeniul securităţii şi siguranţei naţionale", a declarat duminică preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PSD. Iancu spune că restructurarea sectorului energetic nu poate fi iniţiată de un Guvern demis, în timpul campaniei electorale, în pragul iernii şi "pe uşa din spate".
În replică, Ionel Manţog a spus că la actuala formă de organizare se lucrează încă din primăvara acestui an, iar proiectul a fost săptămâni în şir în dezbatere publică. În privinţa faptului că reorganizarea s-ar face în pragul iernii, Manţog a explicat faptul că adunările generale ale acţionarilor au aprobat doar începerea procedurilor de fuziune, proceduri care vor dura câteva luni: “Fuziunea se va face în baza legii 31/1990 privind societăţile comerciale. Sunt acolo nişte paşi obligatorii, trebuie mai întâi ca fiecare societate să facă un proiect de fuziune pe care să îl depună la registrul Comerţului, acolo va sta 30 de zile în vederea eventualelor contestaţii, după care se face un raport de conversie a acţiunilor şi aşa mai departe. Estimez că vom finaliza totul în februarie-martie, aşa că în perioada de iarnă companiile actuale vor funcţiona de sine stătător”.
Daniel Burlan, directorul general al SNLO, a declarat că PSD şi-a dorit întotdeauna mai multe companii mai mici, pe care să le privatizeze pe bani puţini, acesta fiind de fapt motivul pentru ca se opune constituirii noilor companii energetice.
Energetica – a doua companie
CNH Petroşani, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucureşti, CTE Deva şi CET Paroşeni au aprobat sâmbătă, în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA), să fuzioneze în vederea înfiinţării "Energetica" - cea de-a doua mare companie din sectorul energetic. În plus, Hidroelectrica a aprobat şi divizarea companiei în două componente.
SONDAJ
Potrivit unui sondaj realizat la comanda Partidului Democrat Liberal, 46,8% dintre gorjeni consideră că reorganizarea mineritului şi energiei va avea un impact pozitiv. Doar 29,2% consideră că impactul va fi unul negativ, în timp ce 24% spun că nu au suficiente informaţii pentru a se putea pronunţa. În zonele miniere, susţinătorii procesului de reorganizare sunt mai mulţi decât în zonele ne-miniere. Acelaşi sondaj arată că mai mult de jumătate dintre gorjeni se opun categoric privatizării în sectorul energetic.