Companiile energetice, în linie dreaptă
Înfiinţarea celor două companii energetice este oficială. Producătorii de energie electrică vor fi grupaţi în două mari companii în funcţie de combustibilul folosit astfel încât Complexul Energetic Rovinari, Turceni, Craiova, CNE Cernavodă, SH Vâlcea, Slatina, Sibiu şi SNLO fac parte dintr-o primă companie iar o altă companie va cuprinde CTE Deva şi Paroşeni, Electrocentralele Bucureşti, SH Porţiile de Fier, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, parţial Romgaz şi CNH.
Includerea sau excluderea unor jucători s-a făcut prin dezbatere publică şi discuţii bilaterale cu reprezentanţii tuturor societăţilor din domeniul producerii de energie electrică. Ministrul Videanu a ţinut cont, în restructurare, de crearea unei concurenţe reale pe piaţa de energie, de păstrarea locurilor de muncă în sectorul minier prin realizarea investiţiilor de mediu în termocentrale, de posibilitatea ca aceste două companii să concureze cu companii similare din Uniunea Europeană.
Mai multe beneficii
Vasile Tudorescu, directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii, a precizat că beneficiile acestor companii sunt multiple. Beneficiul creării celor două companii va fi acela că va scădea dependenţa de resursele energetice din import ceea ce înseamnă că cele două companii vor face faţă fluctuaţiei preţurilor combustibililor primari pe pieţele externe.
Cele două companii vor participa de pe poziţii apropiate pe piaţa de energie electrică, creând o concurenţă reală acoperind întreaga curbă de consum în toate zonele acesteia.
Problemele de mediu, în continuare o problemă
Singura problemă pe care o întâmpină acestea este aceea că nivelul tehnologic este foarte scăzut, majoritatea se apropie de sfârşitul duratei de “viaţă” lucru care afectează şi randamentul producerii de energie electrică. Va începe astfel o serie de programe de investiţii a celor două companii, investiţii care vor fi finanţate prin majorare de capital, listare pe burse, accesare de credite dar şi prin surse proprii. „Totuşi, cele două companii pleacă la drum cu un handicap, grupurile energetice sunt realizate la nivelul tehnologic al anilor 1970, majoritatea se apropie de sfârşitul duratei de viaţă“, a spus Tudorescu.