Droguri de la Rovinari pentru un sfert din ţară
Câteva zeci de locaţii din nu mai puţin de 13 judeţe ale ţării au fost miercuri în vizorul ofiţerilor antidrog de la Târgu Jiu, descinderile şi percheziţiile fiind coordonate de procurorii DIICOT Gorj. Trei rovinăreni foloseau firme de curierat rapid pentru a aduce marfa în localitate şi pentru a o revinde apoi în diverse colţuri din ţară.
Prima lovitură pe care anchetatorii au dat-o traficanţilor de droguri va fi una de neuitat, mai ales că e vorba de peste 30 de persoane ridicate din diverse colţuri ale ţării pentru a fi aduse la audieri la Târgu Jiu. Rovinariul a fost locaţia aleasă pentru combaterea acestui flagel, oraşul fiind dominat în ultimele luni de o grupare de care locuitorii începuseră să se plângă tot mai des. Până miercuri, toată lumea ştia de consumul de droguri şi etnobotanice din oraş, dar nimeni nu făcea nimic.
În zorii zilei, anchetatorii au descins în zeci de locaţii şi au reuşit să îi ia pe traficanţi ca din oală. Cei mai mulţi dormeau la 6.00 dimineaţa, vizita ofiţerilor antidrog fiind o surpriză. Nu a fost însă nicio surpriză pentru anchetatori, care ştiau cine şi cum acţionează în cadrul reţelei.
Droguri prin firme de curierat
Din anchetă au rezultat indicii că, în anul 2018, pe raza judeţului Gorj, un bărbat, de 33 de ani, din orașul Rovinari, ar fi iniţiat și, împreună cu alte două persoane, din localitate, ar fi constituit un grup infracţional organizat specializat în trafic de droguri și de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive.
„Membrii grupului, prin intermediul unei aplicaţii, au comandat diferite cantităţi de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, de la doi suspecţi din municipiul Cluj-Napoca, persoane care au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat mai sus menţionat. Produsele psihoactive noi erau expediate prin intermediul a două firme de curierat rapid, folosind în mod fictiv denumirea unor societăţi comerciale. De asemenea, destinatarii coletelor foloseau în relaţia cu firmele de curierat numele unor persoane fictive, pentru a evita deconspirarea activităţii infracţionale şi identificarea acesteia de către organele de urmărire penală. Coletele erau preluate de membrii grupului infracţional organizat, direct sau prin persoane din legătura infracţională, folosind la rubrica contact destinatar posturi telefonice aparţinând acestora, cât şi unor persoane interpuse. După ridicarea coletelor, produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive erau porţionate şi ambalate, iar ulterior distribuite către consumatorii finali de pe raza judeţului Gorj”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă.
Unde ajungeau drogurile
Marfa ambalată la Rovinari era expediată apoi către consumatori din judeţele Mureş, Sibiu, Vâlcea, Dâmboviţa, Argeş, Giurgiu, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin. Peste 30 de persoane din aceste oraşe au fost săltate de mascaţi de acasă şi aduse mai întâi la sediul IPJ Gorj, pentru ca apoi să fie duse în faţa procurorilor în vederea audierii lor.
Bilanţul descinderilor arată cam câtă „marfă” mai rămăsese nevândută în momentul în care ofiţerii antidrog au dat buzna în apartamentele suspecţilor din Rovinari şi nu numai. „În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit 2 pistoale tip airsoft, 750 de grame de fragmente vegetale susceptibile de a avea efecte psihoactive, 13 grame de cannabis, 57 de comprimate Xanax, 5 ţigarete confecţionate artizanal, 5 g. de substanţă pulverulentă de culoare albă, 7 cântare, 10 grindere, 28 de telefoane mobile, un laptop, o tabletă, 2 hard-discuri, 18.000 de lei şi înscrisuri. 27 de persoane au fost conduse la sediul poliţiei, urmând a fi prezentate procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – B.T. Gorj”, a transmis IPJ Gorj prin biroul de presă.
Pentru suspecţi, noaptea de miercuri spre joi urma să fie una lungă pentru fiecare avea de dat răspunsuri la întrebările anchetatorilor, la finalul acestora procurorii DIICOT Gorj urmând să decidă pe cine vor prezenta în cursul zilei la instanţă cu propunere de arestare preventivă.
În acest dosar, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic ilicit de droguri de risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.