Dovada că șefii Gorjului nu opresc închiderea CE Oltenia. Primul lucru de făcut!

Guvernul României are de făcut un singur lucru pentru CE Oltenia, care să conteze pentru viitorul despre care vorbesc toți politicienii locali, iar acesta este crearea unei legislații pentru implementarea mecanismului de rezervă. 

Mecanismul de rezervă este menționat în planul de restructurare al CE Oltenia și inclusiv în proiectul de strategie energetică a României, însă nu a fost nici măcar o discuție pentru acest document. Nici la nivel local, nici în Ministerul Energiei. 

Sunt deja ani de zile de când se discută despre cum soluția este prelungirea planului de restructurare de către Comisia Europeană. Vorbesc vorbe, în timp ce lucruri care ar trebui făcute nu sunt făcute. 

Sunt deja ani de zile de când se discută despre transferul unor active de la CE Oltenia la administrațiile locale. Cum se mai poate face acest lucru acum când au fost create societățile cu OMV, Tinmar sau ALRO? 


Un lider de partid postează texte răsuflate cu titluri despre viitorul companiei, scris cu LITERE MARI, pentru a sublinia gravitatea situației. În fapt, acest lider și alți politicieni sunt o sursă neîncetată de vești proaste. Ei sunt cei care dau știrile proaste. 

Absolut toți, fără excepție, anunță lucruri care nu merg, sigur, din cauza altora. Este ca și cum ei nu ar avea instrumentele să rezolve din problemele pe care, ce să vezi, tot ei le produc.


Nicio discuție serioasă despre stadiul investițiilor promise, care să înlocuiască o parte din energia pe cărbune. Nimic. Niciun parc fotovoltaic, nicio centrală pe gaz. Nicio discuție despre construcție, doar mult zgomot. Cine ar trebui să facă? Universul? 


Tot la noi în Gorj este o carieră acoperită de pământ și, culmea ironiei, o companie strategică din energie care vinde steril. CEO acoperea 30% din energia consumată la nivelul țării, iar acum vinde pământ. 


Nicio vorbuliță despre mecanismul de rezervă, cel care menține în exploatare trei grupuri energetice de la CE Oltenia și după 2026. În lipsa acestui mecanism prin care statul găsește metode să susțină energia pe cărbune, pentru a avea siguranța energetică, CEO mai poate rămâne în piață doar dacă vinde la un preț bun. Ceea ce este imposibil.


Urmează alegerile parlamentare, poate candidații nu știu ce proiecte să-și pună în program. Acest mecanism de compensare este esențial pentru următorii ani ai Gorjului. 


"Funcționarea unor unități de lignit în perioada 2023-2025 și a unităților rămase după 2025 va face obiectul unor considerente privind securitatea energetică a aprovizionării și a mecanismelor de rezervă care vor fi aprobate în viitor. În absența unor astfel de mecanisme de compensare, unitățile de lignit nu vor fi operate decât dacă vor îndeplini condițiile pieței". 

Aceasta este o frază care se regăsește în planul de restructurare al CE Oltenia. 

În lipsa acestei legislații, în anii care urmează activitatea de la CE Oltenia va fi una de închiderea  și dezafectare a utilajelor. Dacă nu mai vine vreo alunecare de teren și rezolvă și partea de dezafectare…

Vizualizări: 4,564

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: