Două primării, în instanţă pentru muntele Groapele

Două primării din judeţul Gorj au ajuns la cuţite. Este vorba de primăria Tismana şi vecina acesteia, primăria Godineşti, ambele găsindu-se proprietare pe o suprafaţă de aproape 180 de hectare de păşuni alpine, mai exact tot muntele Groapele. Primăria Tismana crede că autorităţile locale din Godineşti şi-au însuşit ilegal dreptul de proprietate, în timp ce primarul din Godineşti, Gheorghe Corbeanu, mizează pe un act de la 1920 care atestă proprietatea pe munte. Din acest război administrativ, singurii care au de pierdut sunt fermierii care au concesionat suprafeţele şi riscă să rămână fără subvenţiile de la APIA Gorj.

Primăria Tismana şi primăria Godineşti se ceartă în instanţă pentru muntele Groapele. Potrivit documentelor pe care le deţine primăria Godineşti, muntele Groapele este proprietatea lor, însă este situat pe suprafaţa teritorială a oraşului Tismana. ”Ei au introdus în domeniul public al localităţii, prin hotărâre de Consiliu Local, suprafeţe de teren care considerăm noi că fac parte din teritoriul nostru. S-au dat de către primăria Godineşti adeverinţe şi s-au făcut contracte pe suprafeţe de teren care s-au suprapus peste cele ale Tismanei şi au intrat în conflict, iniţial, concesionarii care au primit terenurile respective. Oamenii nu au nicio vină, noi trebuie să demonstrăm realitatea”, a spus Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Autorităţile locale din Tismana susţin că cele 180 de hectare de păşuni alpine sunt trecute în domeniul public şi confirmate prin hotărâre de guvern, publicată în Monitorul Oficial, în timp ce primăria Godineşti le are trecute în domeniul public numai prin hotărâre de Consiliu Local. ”Noi credem că avem dreptate, apariţia în domeniul public şi cadastrarea suprafeţei de 180 de către Godineşti s-a făcut fără să se ţină cont de ce aveam noi în domeniul public, pe teritoriul nostru. Au avut şi secretarii celor două unităţi întâlniri, şi noi primarii, dar fără rezultat, am ajuns la instanţă”, a spus Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Act de la 1920

De partea cealaltă, primăria Godineşti recunoaşte că muntele cu pricina este pe teritoriul oraşului Tismana, dar în acte este proprietatea lor. ”Noi avem documente care atestă că munţii Groapele şi Bou sunt ai noştri din 1920. Într-adevăr, noi prin hotărâre de Consiliu Local am trecut din domeniul public în domeniul privat suprafeţele respective. Pe muntele Groapele am făcut inclusiv cadastru. Munţii fiind pe raza lor teritorială au tot concesionat la fermieri de la an şi normal că au apărut suprapuneri. Lor nu le convine, dar nici noi nu putem să acceptăm ca de la an la an să meargă cu această anomalie. Este un act bătrânesc de la 1920 care stă în picioare oriunde, şi în instanţă, care atestă faptul că muntele Groapele şi o parte din muntele Groapele este al nostru, dar e pe teritoriul lor, aşa a fost să fie”, a spus Gheorghe Corbeanu, primarul din Godineşti.

Prefectura Gorj cunoaşte litigiul dintre cele două unităţi administrativ-teritoriale însă declară că nu s-a pronunţat asupra legalităţii niciuneia dintre hotărâri.

Vizualizări: 392

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: