Două minore, traumatizate de poliţiştii locali. Ce s-a întâmplat!
Un proces pe un subiect aparent obişnuit, legat de contestarea unei amenzi aplicate de Poliţia Locală Târgu Jiu, pentru lipsa biletului pentru transportul în comun, scoate la iveală un comportament abuziv al poliţiştilor locali asupra a două minore. Cele două fete prinse fără bilet au fost amendate, dar înainte ele au fost tratate total nepotrivit de angajaţi aflaţi în slujba publicului.
Familia uneia dintre fetele amendate pentru că nu avea bilet a dat în judecată Poliţia Locală pentru a anula amenda, dar mai ales, pentru a trage un semnal de alarmă asupra comportamentului poliţiştilor locali, descris în timpul procesului. Procesul verbal a fost modificat de instanţă în sensul că amenzile au fost înlocuite cu avertisment, aceasta fiind sancţiunea potrivită în acest caz.
S-a întâmplat pe 9 iunie 2018, la ora 20:54, când cele două minore călătoreau cu troleul pe ruta pe ruta 9 Mai – Artego şi au fost prinse fără bilet. Dar, culmea, amenda este diferită. Una a primit 50 de lei, iar cealaltă 100 de lei.
Ulterior, cele două minore ”au fost reţinute aproximativ 60 de minute împotriva voinţei lor de către controlorul angajat al S.C. Transloc SA, tot împotriva voinţei lor au fost duse de la staţia din zona Gârdu până la staţia de la baza tubulară, unde era maşina Poliţiei Locale”, după cum se arată în documentele de la instanţă.
Duse forţat de la o staţie la alta şi lăsate acolo
Familia copilei crede că ”în această situaţie angajaţii Poliţiei Locale aveau obligaţia să ia legătura imediat cu părinţii, lucru care nu s-a întâmplat şi, mai mult, au fost reţinute fără voia lor, sub imperiul ameninţărilor şi nu li s-a permis să coboare din mijlocul de transport la staţia la care doreau, au fost duse într-o zonă necunoscută lor şi lăsate acolo, creându-le o stare de nesiguranţă şi pericol”.
Mai mult, fetele le-au explicat faptul că nu au avut bilet întrucât nu au avut de unde să-l achiziţioneze, deoarece Transloc SA nu are chioşcuri speciale pentru bilete sau tonomate.
Apărarea Poliţiei Locale este „slăbuţă”. În apărarea sa, instituţia spune că „a aplicat sancţiunea în limitele prevăzute de actul normativ, dovedind în acest sens clemenţă, aplicând sancţiunea la un nivel minim aplicabil minorilor, cu precizarea că reclamanta nu a avut obiecţiuni, motiv pentru care, a arătat intimata că motivele indicate în plângere nu pot fi primite”. Este clar că protestul fetelor faţă de comportamentul poliţistului nu a fost considerat o „obiecţiune”. Ba mai mult, în procesul verbal scrie greşit „discuţiuni” în loc de “obiecţiuni”.
Familia a reacţionat şi spune că nu poliţistul local este constatatorul direct, deoarece poliţistului local i s-au prezentat două minore de către o persoană care nu este menţionată în procesul verbal şi care era controlor în troleu.
Instanţa a apreciat că sancţiunea amenzii contravenţionale aplicată de agentul constatator este excesivă, iar scopul răspunderii contravenţionale poate fi realizat şi prin „avertisment” . Decizia instanţei nu este definitivă.
Consiliul Local a aprobat transport gratuit pentru elevi în mijlocul de transport în comun şi astfel de situaţii nu vor mai avea loc.